Спад на бежанската вълна

Ofmedia.bg

beganzi 280716България е предоставила бежански или хуманитарен статут на шест пъти по-малко имигранти от началото на тази година в сравнение с предишната. Това показва справка на ресорната държавна агенция (ДАБ), публикувана на сайта й. За цялата 2015 година страната ни е дала закрила на 5600 чужденци, или средно на около 2800 души за всяко от двете полугодия. В същото време за първите шест месеца на тази година - от януари до края на юни, предоставените бежански и хуманитарен статути са едва около 490.

Причината за драстичния спад от една страна се дължи на значително по-малкия брой имигранти, поискали да получат закрила в страната ни. Данните на ДАБ показват, че миналата година е била пикова в това отношение от началото на бежанската криза изобщо, като общо 20 391 души са поискали статут. За първата половина на тази година пък бройката им е 7 845.

Спадът на бежанската вълна многократно е отбелязван през последните месеци и от вътрешния министър Румяна Бъчварова. След ексцесиите около опита за преврат в съседна Турция и последвалите събития там обаче премиерът Бойко Борисов предупреди, че страната ни трябва да се готви за сериозен проблем с имигрантите, поради което бе засилена и охраната по границата с полицаи и военни.

Наред с намалелия от началото на годината наплив от чужденци причина за свития брой предоставени статути се дължи и на завишения дял на отказите, постановени от Държавната агенция за бежанците, става ясно още от справката. Това ще рече, че цедката при удовлетворяването на молбите е станала по-ситна. В повечето случаи обаче самите мигранти, макар и да са подали документи, не изчакват процедурата по получаване на закрила. Причината е, че веднъж получил статут у нас, дори и да продължи пътя си на Запад, мигрантът остава изправен пред риска да бъде върнат обратно в България заради Дъблинското споразумение, което за момента не се спазва стриктно. Цифрите показват, че от 4915 издадени решения по молба за статут от началото на тази година, в 4100 от случаите те са за прекратяване на процедурата. До тази стъпка се стига когато мигрантът не се яви пред съответния експерт на Държавната агенция за бежанците в продължение на три месеца от спирането на производството. То пък се спира, когато чужденецът не се отзове на поканата за интервю, когато промени адреса си тайно или откаже съдействие при процедурата.

1412 се сдобили с БГ паспорт за три месеца

Точно 1412 чужденци са получили българско гражданство през първите три месеца на годината. Това показват последните данни на президентската институция, която дава разрешенията. За сравнение през същия период миналата година взелите БГ документи са били с над 400 повече. Практиката през годините показва, че най-много мераклии за наше гражданство има от Македония, Молдова, Украйна, Русия и Сърбия.

Според отчета на „Дондуков“ 2 в началото на 2016 година 54-ма чужденци са получили откази за БГ документи.

Драстично е спаднал обаче броят на българите, които са се отрекли от гражданството си. За първите три месеца на тази година едва трима души са се отказали от личните си карти, докато за същия период миналата година бройката е била 120. Освобождаването от гражданство обикновено се иска, когато нашенецът желае да вземе документи в друга държава, в която двойното такова не е позволено.

Източник – в. „Монитор”