„Срещи с историята“ излезе от печат

 

1 040421

 

Дамян Атанасов

След дълги перипетии, в условията на епидемия от Ковид  - 19 и безпаричие, благодарение  настойчивостта и усилията ,главно, на проф.д-р Искра Баева и Трифон Митев, излезе от печат маститият сборник /400 страници/ под надслов „Срещи с историята“ , съдържащ научните доклади и материали от проведените през 2019 г. от НС на ОС две забележителни по ниво и масовост на участие научни конференции, посветени на две възлови дати в най-новата история – 75 –та годишнина от събитията на 09.09.1944 г. и 30-та годишнина от събитията на 10.11.1989 г.

Отпечатването на материалите от двата отделни научни форума в общ сборник дава възможност на читателите и анализаторите да съпоставят безпристрастно мащабите и последствията от повратните за страната събития през 20-ти век.

Първият екземпляр от новото издание  председателят на ОС СИМЕОН СИМЕОНОВ връчи на КОРНЕЛИЯ НИНОВА – председател на БСП.

Сборник „ Поетични откровения“ бе представен  в Хасково

Ofmedia.bg

1 080119Издаденият от  Националния съвет на Отечествения съюз послучай 75 години от основаване на организацията сборник  „Поетични откровения“ бе представен официално в Хасково. Книгата е искрица от пламъка, който носим в себе си- любовта към отечеството-се казва  в предговора .

В заседателната зала на Общинския съвет, предоставена любезно от домакините, се събраха литературни творци, дългогодишни активисти на  Отечествения съюз от региона, граждани.

Председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов  в словото си акцентира на факти около създаването на Отечествения фронт, най-значимото обединение на леви и центриистки, на антифашистки политически и военни сили в България през миналия век. Отечественият съюз е  приемник на най-добрите изяви в историята на Отечествения фронт, продължител на неговата дейност за единението на нацията и добруването на България, подчерта той.

С приветствие към присъстващите се обърна кметът на община Хасково Добри Беливанов.

 Председателят на съюза Боян Ангелов припомни как  писателската организация, която навърши 105 години от създаването си,  е създадена  след  Балканската и Междусъюзническата война с мисълта за  спасение духа на България след подписването на Букурещкия мирен договор.  105-годишнината на СБП е със значение за българската духовност, а писателите, членуващи в него, винаги са били гръбнакът на българската литература, заяви  той

 В литературното четене, водено от Трифон Митев, участваха поети от  страната, сред които Ели Видева, Иван Аяров, Боян Ангелов, Димитър Христов и др. Симеон Симеонов обяви присъждането на почетна грамота на поета Ивайло Балабанов. В залата прозвуча знаковото стихотворение на Ивайло Балабанов „Принос към европейската история“ в изпълнение на студента в Софийския университет Никола Лилов.

Снимки от Янко Найденов

2 080119

3 080119

4 080119

5 080119

6 080119

7 080119

8 080119

9 080119

10 080119

11 080119

12 080119

Организация с богат живот

Ofmedia.bg

 1 201118

На събрание на ръководството на Отечествения съюз в р-н "Младост", гр.Варна със Симеон Кулиш – член на НС на ОС и Нешо Нешев - член на НС и областен координатор на ОС бяха представиха решенията на конгреса на организацията от 20 октомври

Клубът в район „Младост” е един от най-активните в града. Благодарение на усилията на дългогодишния активист – Йонка Янкова, в организацията има живот и богата културно-масова дейност.

Деца в Шумен рецитират възрожденска поезия

За първа година Националният съвет на Отечествения съюз, в лицето и на председателя Симеон Симеонов, се включи като съорганизатор на патриотичната инициатива.

Мая Господинова

1 301118На 24  ноември  в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” в гр. Шумен се проведе конкурс за деца и младежи до 18 години „Аз рецитирам възрожденска поезия” – Шумен, 2018 г. Събитието се организира за пета поредна година от НЧ „Пробуда – 1958”, Шумен и Къща музей „Панайот Волов” при Регионалния исторически музей в Шумен. За първа година Националният съвет на Отечествения съюз, в лицето и на председателя Симеон Симеонов се включва като съорганизатор на патриотичната инициатива. С подкрепата и с цел популяризиране в по-широк мащаб, конкурсът от общински, прерастна в регионален за Североизточна Бългаия /за цялото Лудогорие/. Организацията на регионално ниво се осъществи чрез структорите на Отечествения съюз от областите Шумен, Разград и Търговище.

Водещият на събитието Цанко Цанев – областен координатор на Отечествения съюз, представи пред участниците инициативата, като събитие с висок патриотичен заряд. Подчерта смисъла за продължаване на възрожденските традиции  сред младото поколение.

Рецитаторският конкурс през 2018 г. е една от проявите за отбелязване на 75 годишнината на Отечествения съюз/фронт и 60-годишнината от основаване на Народното Читалище „Пробуда-1958” в града. Конкурсът ознаменува и националните кръгли годишнини: 170 години от рождението на Христо Ботев и 140 от рождението на Пейо Яворов.

Мероприятието е резултат от съвместните дейности между Националния съвет на Отечествения съюз и НЧ „Пробеда – 1958”, Шумен в посока патриотичното възпитание и утвърждаване на българското самосъзнание на населението и особено на младите хора в район сложен в етническо отношение.

Поздравления към участниците отправиха Симеон Симеонов – председател на Отечествения съюз и Златина Петрова - председател на НЧ „Пробуда – 1958”. Поздравителни адреси до младите таланти от Любомир Христов - кмет на Община Шумен и от Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели прочете д-р Мая Господинова – общински председател на Отечествен съюз в Шумен и организатор читалищни дейности.

Джуни Александрова – председател на журито, заслужил артист, знаково име в поднасяне на патриотичното художествено слово и Трифон Митев - председател на Литературния клуб към Отечествения съюз, в качеството си на зам. председател на журито, съставено от педагози и литератори се оказаха затруднени в крайното класиране на изпълнителите. Рекордният брой участници – 186, рецитираха пламенно патриотично, с искри в очите стихове на Добри Чинтулов, Петко Р. Славейков, Иван Вазов, Христо Ботев, Константин Величков, Стоян Дринов, Пейо Яворов и други наши възрожденци. Участници от детски градини, начални и средни училища, читалища напълниха двете зали на Регионалната библиотека. Най-малките рецитатори на 3, 4 и 5 години, развълнуваха публиката със своите пламенни изпълнения - „Хаджи Димитър”, „Моята молитва”, „Обесването на Васил Левски”и др. от Христо Ботев. Рецитал по „Епопея на забравените”, поднесен от СУ „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Смядово, поетична композиция „Заклевам те, Българийо!” - СУ „Черноризец Храбър”, гр. Велики Преслав, музикално поетичните композиции „”Ка̀панчета с възрожденски дух” - НЧ „Искра - 1893”, с. Паламарца, общ. Попово  и „Чети, Азбукарче!” – Детска театрална студия „Роли Дроли” – Разград вдигнаха на крака публиката. Емоционално – родолюбиво чувство завладя всички присъстващи.

Кулминация на събитието бе рецитал на Джуни Александрова по стихове на Христо Ботев. Нейното пожелание към децата бе, да рецитират възрожденските поети, да поемат дъха на Отечеството чрез техните стихове.

2 301118

3 301118

4 301118

5 301118

6 301118

7 301118

8 301118

9 301118

Обсъждат решенията на конгреса на Отечествения съюз

Ofmedia.bg

1 121118

Проведе се събрание с председателите на клубовете на Отечествения съюз в районите "Младост" и Владислав Варненчик" в гр.Варна. Бяха представени и обсъдени решенията на конгреса на Отечествения съюз, проведен на 20 октомври т.г.

Гости на събранието бяха Симеон Кулиш - член на НС на ОС и Нешо Нешев - член на НС на ОС и координатор на организацията за област Варна.