Иван Тотев остава кмет на Пловдив, Патриотичният фронт ще обжалва съд

 

Ofmedia.bg

totev 021215Административният съд потвърди решението на Общинската избирателна комисия, с което Иван Тотев е обявен за кмет на Пловдив, съобщава Дарик радио. Информацията бе потвърдена от Административния съд.  Делото бе образувано по жалбат на Славчо Атанасов от Патриотичния фронт срещу резултатите от балотажа в Пловдив между него и Иван Тотев.

Докладчик по делото бе Стоил Ботев, след като първоначално избраният от компютърна програма Янко Ангелов си даде отвод, защото съпругата му защитава Иван Тотев по същото дело.

Решението на Административния съд, което е от днес, не е окончателно и подлежи на обжалване с 7-дневен срок, пред Върховния административен съд.

От щаба на Патриотичния фронт в Пловдив са категорични, че ще обжалват решението. Според "патриотите" съдът не е проявил смелост и се е отказал да търси истината.

Консервативната опозиция спечели президентските избори в Аржентина

 

Ofmedia.bg

makri 271115Консерваторът Маурисио Макри бе потвърден като победител в президентските избори в Аржентина, след като управляваща партия призна поражението си, предаде "Ройтерс"

След преброяването на повечето гласове, Макри води на съперника си Даниел Сиоли с 51.5% на 48.5%.

Победата на Макри е първата след повече от десетилетие на загуби за дясноцентристката опозиция на Аржентина и завършва 12-годишното управление на левицата, коментира Дневник. Победата в неделя е изненадваща, тъй като Макри, който е момента е кмет на Буенос Айрес, изоставаше от Сиоли след първия тур на изборите. Макри обеща реформи и край на лявото управление на досегашния президент Кристина де Кирхнер, но без реваншизъм.
"Това е исторически ден, епохална промяна, която ще бъде прекрасна, без реваншизъм, нито разчистване на сметки", заяви Макри пред ликуващите си привърженици, събрани в конгресен център в Буенос Айрес.
Сиоли призна Макри за победител в президентските избори. "Волята на народа избра нов президент, Маурисио Макри, когото току що поздравих по телефона и му пожелах успех, в името на доброто на нашата страна", каза Сиоли, цитиран от ДПА.

Новият президент, припомня Би Би Си, е син на един от най-богатите мъже в Аржентина, и има дълга кариера в бизнеса преди да се заеме с политика.
През 1991 г. той е отвлечен от група корумпирани полицаи, които са го държали като заложник 12 дни, искайки откуп. Пет години по-късно Макри става президент на футболния клуб "Бока хуниорс" и успехът му там се превръща в стъпало за политиката.

Левият президент Кристина де Кирхнер бе начело на третата икономика в Латинска Америка от 2007 г., след като пое президентския пост от съпруга си. Тя нямаше право да се кандидатира за трети последователен мандат.

Михаил Миков: Членове на ИБ на БСП подадоха оставки

Ofmedia.bg

mikov 021115Резултатът от втория тур очертава, че БСП има кметове в 60 общини без нито един областен град. Лидерът на партията Михаил Миков призна: Не може да има друга оценка, освен че това е тежка загуба, която обаче не кореспондира с внушенията за заличаването на БСП от политическата карта на страната. 

Миков смята, че след тези избори се формира парична демокрация в България, чиято основна политическа платформа е разпределянето на пари: 

Отказвайки да гласуват, българските граждани заявиха, че не искат да участват в това разпределение на средства. БСП също не иска да участва в тази игра. 

Лидерът на БСП добави, че левицата ще оспорва изборите във Видин и на други места. Той благодари на членовете и симпатизантите на БСП, на кандидатите за кметове и общински съветници, взели участие в кампанията. 

Михаил Миков съобщи, че членове на Изпълнителното бюро на БСП са предоставили своите оставки пред Националния съвет. Той отказа да коментира дали ще си подаде оставката като председател на партията, но каза:

Отговорността съм я поел, когато Конгресът ме е избрал за председател на Националния съвет и не смятам, че само оставката е форма на поемане на отговорност.

Михаил Миков: Изборите бяха фалшифицирани

Ofmedia.bg

mikov 061115„Големият проблем с изборните резултати е, че изборите като цяло бяха нечестни, фалшифицирани”, коментира председателят на БСП Михаил Миков пред Bg on air. Той подчерта, че това не може да даде никаква легитимност на новоизбраните органи на местната власт. Миков е на мнение, че ако изборите не са били толкова манипулирани БСП е щяла да има кмет в Ловеч, а по същия начин стоят нещата в други градове, в които разликата е малка. По този повод той обяви, че социалистите ще искат касиране на изборите за редица населени места „Сега започва едно формиране на плаващи мнозинства, което все повече ще отблъсква хората от местната власт, защото виждат, че това не е управление в името на хората, а за разпределение на европейски средства”, коментира още той.

 „Противоречията в управляващата коалиция вещаят нестабилност. Примерите за това са много, а последният е отхвърленото президентско вето на Закона за военното разузнаване”- каза  председателят на НС на БСП Михаил Миков. Той заяви, че левицата ще протестира винаги, когато има опит за покриване на законодателни инициативи на опозицията,  защото иначе няма смисъл от парламент и Конституция. Повод за коментара му станаха предложенията на БСП за допълнение и промени в законите за ДДС и за данъците на физическите лица, които обаче не са били включени за разглеждане в НС. „Сега трикът, който се прави в парламента, е да не се стигне до обсъждането им, като правителството вкарва един Закон за корпоративното подоходно облагане и в преходните и заключителни разпоредби урежда материята по тези закони. Но правилникът е изричен, че щом са от една и съща материята, трябва да се допуснат”, коментира Миков. Председателят на БСП призова тези законопроекти да бъдат допуснати за разглеждане и да се види кой е за намаляване на ДДС за детските стоки при тази тежка демографска ситуация, кой е за прогресивно облагане и кой е за оставане на плоското облагане. Михаил Миков обясни още, че финансовата комисия е пропуснала да разгледа предложените от БСП закони, въпреки че са вкарани за разглеждане преди 4-5 месеца.

Полицейските протести и начинът на провеждането им, според лидера на социалистите, могат да бъдат обяснени с две неща. Първото, по думите му  е, че  в нашата страна, която е формално демократична, силата се издигната в култ. „Тя се внушава от медиите, налага се в обществото и тя е фактор при изборите и това го виждат всички български граждани”, коментира той. Лидерът на социалистите бе категоричен, че силовите подходи се налагат все повече по места и упражняването на властта е свързано с тях. Друга причина за протестите, според него, е обидата от начина, по който се отнасят към полицаите и изкарването на протеста извън рамките на синдикалната организация.  Миков припомни, че по времето, когато е бил министър на вътрешните работи, е имало протести, но те са били заради по-съдържателни реформи. „Това показва и друга нестабилност - за невъзможност за диалог с големи обществени групи”, заяви още Миков.

Георги Първанов: АБВ е готова да инициира дискусия за новата патриотична левица

Ofmedia.bg

parvanov 021115Лидерът на АБВ Георги Първанов отправи предложение към всички леви формации за диалог и уточни, че АБВ е готова да инициира една широка дискусия за характера на новата, съвременната патриотична левица. На пресконференция по повод приключилите местни избори Парванов каза: 

„Лявото е ударило дъното. Разбира се, можем да продължим да копаем, както се казва в популярен девиз. Не искам да се занимавам с близкото или по-далечното минало на левицата. Отправям ново предложение към всички леви формации, в това число и към ръководството на БСП, за незабавен диалог във всякакви форми - двустранни разговори между лидерите, ръководствата. 

Тя (новата левица - бел. ред.) трябва да бъде обсъдена във всичките и параметри, в дълбочина. Очевидно, че някои от досегашните послания не работят по никакъв начин. Президентските избори чукат на вратата, това е най-малкото основание да седнем и да разговаряме още сега за единна кандидатура на изборите догодина.” 

Първанов оцени като добро представянето на партия АБВ на местните избори. Той посочи, че партията е изпълнила целите си да създаде мрежа от представители в местната власт: 

Очевидно беше, че е трудно на този етап ние да се включим в битката за големите областни центрове, но за сметка на това така, както си обещахме, ние имаме своите над 40 кмета, може би 45 вече на общини, които са избрани в различен формат, но с важната на моменти решаваща подкрепа на АБВ.

Първанов подчерта, че АБВ е водила бедна кампания, залагайки обаче на съдържателния дебат и личностите, като добави, че неговата партия не е купувала гласове, но не така е било с останалите: „Самите избори отново бяха триумф на технологията. Отново едни партии хвърлиха много пари, бяха използвани лостовете на държавната машина, каквито лостове имаше за всяване на страх. Ако ние не се осъзнаем, ако в България изборите продължават да се случват така, наистина хората тотално ще бъдат разочаровани от политиката и нищо добро не ни чака.”