Съюзите на резервистите на България и Италия подписаха споразумение за сътрудничество

 

Спирдон Спирдонов

italia 031215В централата на СОСЗР – Дом на загиналите във войните за България, вчера се проведоха две значими събития. Подписано бе споразумение за сътрудничество от председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов и президента на Съюза на офицерите от резерва в Италия генерал от резерва Роко Памунци, който бе представен от неговия заместник и вицепрезидент на СИОР адмирал от резерва Джузепе Имбалцано.

Второто събитие бе учредяването на секция на италианския съюз в България. Негов президент е генерал от резерва Джан Франко Вака, вицепрезидент - генерал от резерва Антонио Трогу и секретар - лейтенант от резерва Джузепо Дакуано. И тримата живеят в София. Заедно с тях бе и капитан от резерва Александро Ветори от италианската делегация в СИОР.

След един месец нашата организация става на 90 години, каза адмирал от резерва Имбалцано. Преди известно време, допълни той, приехме нов устав, на основата на който можем да работим по-адекватно в съвременната среда за сигурност и да разширяваме нашето присъствие в други страни, както в България, например.

Със споразумението потвърждаваме нашето дългогодишно сътрудничество, посочи генерал-лейтенант от запаса Топалов. Според него този документ ще ни даде възможност за насърчаване на социалните, културните и спортните контакти между двете организации. Специално внимание бе обърнато на натрупания опит в организирането и участието във военно-спортни състезания.  

Посланикът на Италия у нас Негово превъзходителство Марко Контичели приветства подписването на споразумението и изрази удовлетворение от сътрудничеството между двете организации. Той връчи почетни карти за членство в българския клон на италианския съюз на генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, на президента на СИОР подполковник от резерва Димитър Попов и на председателя на Клуба за международни бизнесвръзки на СОСЗР старши лейтенант от резерва Владимир Томов, който има сериозен принос за реализиране на инициативата.

В събитието се включиха още заместник-председателят на СОСЗР полковник от резерва Чавдар Петров, вицепрезидентът на СИОР за България полковник от запаса Атанаско Стефанов, подполковник от резерва Манол Тенчев от дирекция „Социална политика” на МО, председателят на Асоциацията на военните разузнавачи полковник от запаса Чавдар Борачев, секретарят на Контролната комисия на СОСЗР полковник от запаса Кирил Парапанов, делегацията на Албания в СИОР, генерали и офицери от екипа на българското президентство на СИОР и от структурите на СОСЗР. Гостите и българските им домакини посетиха заедно италианското военно гробище в София.

italia2 031215

(На снимката: Посланикът на Италия у нас Негово превъзходителство Марко Контичели връчва почетна членска карта на генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председател на СОСЗР. Снимка Димитър Бебенов.)

На 22 и 23 юни 2016 г. ще се проведе Десетият конгрес на Съюза на ветераните от войните

Спирдон Спирдонов

veterani 161115На свое заседание, което се вчера в ЦВК, централното ръководство на Съюза на ветераните от войните реши на 22 и 23 юни 2016 г. да проведе своя редовен Десети конгрес. Със заповед на председателя на съюза доц. д-р Иван Сечанов за активна работа в интерес на ветераните и.д. директор на дирекция „Социална политика” на МО Иво Антонов бе награден с юбилеен медал „70 години от Победата над фашизма”. Същото отличие получиха потомци и съмишленици членове на Централни управителен съвет, председатели и заместник-председатели на областни организации. През изтичащата година медали бяха връчени на всички ветерани. Към 1 октомври техният брой е малко над 3500. Почти толкова са и потомците и съмишлениците, които членуват в съюза.

В своя доклад председателят посочи, че през годината съюзът е работил за изпълнение на решенията на неговия Девети конгрес. Почти всички прови са били посветени на 70-годишнината от Победата над фашизма и края на Втората световна война, 100 години от началото на Първата световна война, 130 години от Сръбско-българската война, 75 години от връщането на Южна Добруджа на България и 25 години от възстановяването на Съюза на ветераните от войните на България в днешни му вид.

Едно от обстоятелствата, които оказват сериозно влияние върху дейността на съюза, са промените в членски състав. Намалва броят на ветераните, влошава се тяхното здравословно състояние. Хубавото е, че се увеличават потомците членове на съюза.

Намаляват посещенията в балнео-санаториумите на министерствата на здравеопазването, отбраната и вътрешните работи. През миналата година те са ползвани от 102 ветерани. През тази са много по-малко. Надеждата е за решаване на проблема с безплатен придружител и прием на нуждаещи се през цялата година.

Не се използват пълноценно и балнео-хотелите на „Профилактика, рехабилитация и отдих” ЕАД към НОИ. От 12 заведения в цялата страна само в Старозагорските минерални бани и Банкя има групи от по около 30 почиващи. Няма кандидати за ползване въпреки добрите условия и безплатно целогодишно пребиваване. Тук проблемът, посочи д-р Сечанов, е само наш. Няма достатъчна информация. Необходим е и конкретен план. Добър пример дава колективът в Старозагорските минерални бани, където ежеседмично има тържествени събрания с доклади и литературно-музикална програма по повод забележителни дати, кръгли годишнини или рождени дни. В това отношение, се препоръчва в доклада, има какво да научи колективът от Банкя. Желанието е да се формират макар и по-малобройни групи и в други балнео-хотели – по-близки до родните места на ветераните.

Друг проблем е, че малко областни и общински ръководства са обхванали с патронажна дейност нуждаещите се ветерани. Организирано и ритмично, в тясна връзка с подразделенията на Агенцията за социално подпомагане към общинските съвети и формираните групи от доброволци, работят само няколко области и общини, като Горна Оряховица, Хисаря, Монтана, Пловдив и др.

Според д-р Сечанов, ако се приеме предложението до Народното събрание за промени в Закона за ветераните от войните, ще се повиши ролята и на личния лекар.

Почти всички ветерани, нуждаещи се за храна, ползват ведомствените столове. Само в София град, където са по-голям брой, ползват столова храна на квотен принцип. Иска ни се, отбеляза председателят по този проблем да разширим малкия опит, който имат някои райони по доставяне на храната по домовете и да реализираме даването на храна и на съпругите (съпрузите), които са незначителен брой, за което отново се чакат промените в закона.

В доклада бе подчертано, че здравната помощ на ветераните е на същото неудовлетворително ниво, както е за цялото българско население. На законно основание ветераните имат право на безплатни лекарства, прегледи и лечение при личния лекар и с направление при тесните специалисти и болниците. Имат право на определен вид операции и ортопедична и стоматологична помощ безплатно. Но, уточнва д-р Сечанов, установеният бюрократичен път за получаване на тази помощ лишава голяма част от ветераните, нуждаещи се от медицинска помощ. Лекарственият списък, договорните отношения на НЗОК с аптеки, лекари и здравни заведения, недостатъчното финансиране на болниците, непознаване и неспазване на законните правана ветераните за безплатна медицинска помощ, липсата на достатъчно персонал в здравните и санаториални заведения и др., са причините голяма част от ветераните да не получат медицинска помощ, или ако е жизнено необходима да си я заплатят. Най-често плащат за ортопедична помощ. На тези, които си знаят правата и подадат жалба, с наша помощ, каза д-р Сечанов, им се връщат парите, макар след месеци и години.

Във връзка с родолюбивата дейност, бе отчетено, че със съдействието на държавните органи - правителството, Министерството на отбраната, местните структури на властта, на обществените организации, главните военни събития от нашата история стигнаха до всички кътчета на страната ни и с това Съюзът на ветераните от войните изпълни в основни линии своите задачи.

Проявите имаха не само национален, но и международен резонанс. На първо място това е организираният и проведен на няколко етапа „Поход по бойният път на Българската армия във Втората световна война - септември 1944г. – май 1945г.” Участваха ветерани и потомци. „Посетени бяха най-известните места на бойните действия и най-големите мемориали. Поднасянето на венци и връчването на юбилейни медали ще останат в музеите и в общинските сбирки на селищата, в които се намират тези мемориали и с това те влизат в историята, не само на България, но и на други държави. Показано беше действителното отношението към загиналите български воини и у нас, и в чужбина. Това ангажира местните структури на властта, където има български паметници, по-нататък да им обръщат по-голямо внимание. Участието в похода на представители от всичките областни звена, осигури информация за местата на бойните действия на отделните войскови части. Вземането на пръст от бойните места също овековечава съвместната дейност и вечната памет на загиналите във войните.”

В резултат на похода, каза д-р Сечанов, днес имаме вярна информация за състоянието на българските паметни места в чужбина. Контактите с местната власт веднага намериха материален израз. Кметът в гр. Ниш, където се намира „Българската костница”, заяви, че те започват подготовка за архитектурно й оформление. Българската посланичка в Будапеща прояви особен интерес към възстановяване музея на Първа българска армия в гр Харкан. Кметът на гр. Сигетвар пред всички заяви, че в най-скоро време ще довършат паметника на загиналите български воини в района.

Като съществена форма за популяризиране успехите на Българската армия, бяха посочени проведените научни международни и национални конференции, както и широката издателска дейност. Категорично бе заявено, че филмът за 70 - годишнината от Втората световна война и излъчен от Военния телевизионен канал и някои регионални телевизионни центрове, има особено значение за запознаване на населението с приноса на българския народ за победата над хитлерофашизма и оказва възпитателно въздействие на населението и особено на младежите.

Венец на жизнения и боен път на ген. Владимир Стойчев, командващия Първа българска армия във Втората световна война, беше откритият негов паметник в гр.София, със заслужен тържествен военен ритуал, в който взеха участие президентът на Република България, ветерани от страната и много граждани, каза д-р Сечанов. Той благодари на авторите на паметника, на Столичната община, на всички, които достойно изпълниха своите задачи, за да го има този паметник, символ на българския дял за световната победа над хитлерофашизма.

Отчетено бе, че ученическите конкурси станаха традиция в работата на някои областни съвети. Те доказаха своята ефективност, а учениците участват в тях с удоволствие. Препоръката е да се разширява тази дейност, а конкурсите да станат масово явление.

В доклада бе отчетена значимостта на изготвянето и връчването на юбилейните медали „70 години от Победата над фашизма”, в чието финансиране, за съжаление, не се включи държавата и то бе осигурено от съюза и г-жа Светлана Шаренкова. Като позитивен момент бе посочено връчването на юбилейни грамоти на ветераните от името на министъра на отбраната.

Международната дейност на съюза също е била под знака на 70-та юбилейна годишнина от победата над хитлерофашизма. Значително са подобрени контактите със Световната федерация на ветераните (FMAC) и Балканските държави. Делегация в състав доц. д-р Софи Пинкас, завеждаща международното направление и Елена Ангелова, председател на ветеранската организация на Стара Загора, участваха активно на 28-та Генерална асамблея на FMAC в гр. Сопот – Полша, посветена на 70-та юбилейна годишнина от Втората световна война. Самостоятелно делегациите на Балканските страни обсъдиха насоките за бъдещата съвместна дейност, под ръководството на председателя на групата, проф. Любомир Секулич, председател на ветераните на Черна гора. Съюзът ще продължи да участва в дейността на международната федерация на ветераните (FMAC) и европейската федерация на ветераните (СРАЕ), но основната задача ще си остане по-редовни контакти преди всичко с ветеранските съюзи от балканските страни и Русия, бе посочено в доклада.

В края на заседанието капитан I ранг от запаса Марин Петков, заместник-председател и главен секретар на съюза, съобщи, че новите удостоверения за ветеран от войната ще бъдат със срок до края на декември 2035 г. и ще бъдат изпратени по места до края на тази година.