Руски пилот загина в бой с терористите в Сирия

pilot 100218hНяколко часа след появата на информацията за свален руски военен самолет в Сирия, от Министерството на отбраната в Москва потвърдиха медийните съобщения, като уточниха, че пилотът на машината е загинал в бой с „терористите“.

„На 3 февруари 2018 г. при изпълнение на полет в зоната за деескалация „Идлиб“ се разби руски самолет. Пилотът успя да докладва за катапултиране в район, контролиран от терористите от „Джебхат ан Нусра“. В бой с терористите пилотът е загинал“, поясниха от военното ведомство в Москва, като същевременно разясниха: „По предварителна информация, самолетът е свален с преносима зенитно-ракетна система“. Уточнява се, че руският Център по примирието, заедно с турската страна, която отговаря за зоната за деескалация „Идлиб“, предприемат мерки за връщането на тялото на убития пилот.

По-рано в медиите бе разпространена информация, съгласно която машината е свалена с ракета от опозиционните сили на режима в Дамаск. Данните за съдбата на пилота бяха противоречиви. Двама източници от опозиционните сили на Дамаск твърдяха, че пилотът на руския самолет е тежко ранен. Той е избегнал катастрофата на машината и е успял да се приземи с парашут. След това е бил пленен. Трети източник съобщи, че пилотът е бил убит. Щурмовикът Су-25 е бил свален с ракета в близост до главна магистрала, която е била подложена на ожесточена въздушна атака в комбинация с опитите на правителствените сили да напредват в района.

Ройтерс: Ирина Бокова е втора в гласуването за шеф на ЮНЕСКО

 

Ofmedia.bg

2 061016Българката Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО, е на второ място в надпреварата за поста генерален секретар на ООН според таблица на агенция Ройтерс, публикувана на страницата им и разпространявана във фейсбук. В нея са отчетени и розовите бюлетини "против", които пускаха петте постоянни членки на съвета за сигурност. Те трябваше да подскажат при кои кандидати има риск от "вето". Съветът за сигурност има 15 членове, 5-ма постоянни и 10 непостоянни. Според въпросната таблица обаче за някои от кандидатите се събират повече от 15 гласа. В таблицата Бокова се нарежда непосредствено след фаворита Антониу Гутериш, който трябва да бъде избран за наследник на Бан Ки Мун начело на световната организация. 

Според Ройтерс, Ирина Бокова е втора, тъй като Антонио Гутереш има 4 гласа "за" от страни постоянни членки на Съвета за сигурност, а Ирина Бокова има 3 гласа "за". Според таблицата на Ройтерс Бокова се е класирала по-добре от Вук Йеремич и Мирослав Лайчак. Тя е получила 7 окуражаващи гласа, 1 без мнение, 9 обезкуражаващи, от които два от постоянни членки. Вероятно в Ройтерс по грешка са добавили гласовете "вето" към общия брой на гласовете "против". Явно става въпрос, че тя има 7 гласа "против", от които 2 са "вето".  

Според същия анализ резултатът на Кристалина Георгиева е по-лош. Тя не е осма, а девета с 5 окуражаващи гласа, 2 без мнение, 10 обезкуражаващи. Всъщност става въпрос за 8  гласа "против", от които два вето.  След вчерашния вот в Съвета за сигурност на ООН се открои един „явен кандидат“ бившият португалски министър-председател Антонио Гутериш. Веднага след гласуването бе разпространена информация, че българката Ирина Бокова е четвърта, но тя е с най-добрия резултат от дамите, изпреварвайки силните кандидатури на Хелън Кларк и Сусана Малкора. Издигнатата в последния момент от правителството на Бойко Борисов Кристалина Георгиева остана осма от 10 участници в надпреварата.

Новото лице на руското разузнаване: какво означава идването на Наришкин

Екатерина Синелшчикова, Руски дневник

1 021016Владимир Путин смени шефа на Службата за външно разузнаване. Тя бе оглавена от бившия шеф на руския парламент и отдавнашен приятел на президента Сергей Наришкин. Експертите не изключват възможността Наришкин да се опита да вдигне агентурната мрежа на ново ниво.

В четвъртък вечерта, на 22 септември, президентът Владимир Путин инициира поредното кадрово рестартиране на персонала, като освободи от длъжност председателя на Държавната дума и свой съратник от „питерската“ група Сергей Наришкин. В замяна на това екс-председателят на Думата получи поста шеф на Службата за външно разузнаване (СВР) – структура, за която се знае изключително малко, а ръководните длъжности в нея, според много наблюдатели, не предполагат дълбоко въвличане в разузнавателната дейност. Михаил Фрадков, който оглавяваше СВР почти девет години, е ярък пример в това отношение. До заемането на поста той не е имал никакво отношение към разузнаването.

В случая с Наришкин е малко по-различно: четвъртият човек в руската политика се върна към това, с което е започнал. По неофициални данни бившият шеф на парламента започва кариерата си в края на 70-те години в Първо главно управление на КГБ, което отговаря за външното разузнаване и след това е обособено в отделна служба – СВР.

Преминаването на Сергей Наришкин към разузнаването може да се окаже опит леко да се усили закостенялата система на СВР, а също и да му се осигури синекурна длъжност с прилична заплата. Съдейки по декларацията, през изминала година доходът на началника на СВР е най-внушителен сред останалите шефове на спецслужби – 20 млн. рубли ($319 000).

Роденият в Санкт Петербург Наришкин е завършил Международният институт по мениджмънт, специалност „Икономика“ в родния си град. В началото на 1990-те години работи заедно с Путин в кметството, а след това в правителството на Ленинградска област. През 2004 г. пристига в Москва и веднага попада на точното място – назначен е за зам.- ръководител на икономическото управление, скоро става шеф на администрацията в правителството на Фрадков. Работи и като вицепремиер, докато през 2008 г. не оглавява администрацията на президента Дмитрий Медведев. През 2011 г. Наришкин попада в Държавната дума, когато резултатите на партия „Единна Русия“ водят до загуба на мнозинството в долната камара. На изборите през 2016 г. Наришкин отново спечели мандат, а „Единна Русия“ – мнозинство в парламента.

СВР променя задачите си?

Съгласно президентския указ Михаил Фрадков е освободен от длъжност „във връзка с излизането му в пенсия“. Сега той ще оглави Съвета на директорите на държавната монополна компания „Руски държавни железници“. Но има и други наблюдения. По данни на източници на изданието Slon Magazine (Slon.ru) през последните месеци в Кремъл са постъпили жалби срещу шефа на СВР във връзка с агентурната работа и „прекалено оптимистичните доклади на спецслужбите за  преговорите между ЕС и САЩ за режима на свободна търговия“.

По сведения на вестник „КомvерсантЪ“ много хора в СВР говорят за нуждата от обновление на ръководния състав и за вътрешни реформи. Скандалите с руски шпиони започнаха да се появяват със завидна регулярност. Все още се помни скандалът от 2010 г., който се оказа най-грандиозният в СВР за всичките години на неговото съществуване – тогава ФБР залови 10 агенти под дълбоко прикритие – можеха да бъдат осветени още 80, както и цялата система за събиране на разузнавателна информация.

За разлика от непрофилния Фрадков, новият шеф не е равнодушен към разузнавателната работа – Наришкин е много по-уместна фигура, според президента на независимия Институт за национална стратегия Михаил Ремизов. „Той е способен да подсили позицията, на която започва работа, още повече че принадлежи към висшата лига руски политици и е близък с президента. Плюс това има добър списък с прослужено време точно в тази сфера“, казва експертът.

Според политолога не бива да се пренебрегва и фактът, че при сегашните сложни отношения със Запада СВР променя задачите си. Критично важно става умението да се работи по тертипа на британското разузнаване (Intelligence Service) – да бъде съвместявана комплексната аналитична дейност за заплахите и качествената обработка на данните. „В момента СВР трябва да бъде ключова структура, формираща когнитивната карта на света и следователно политическата стратегия на Русия“, казва той.

Администратор, на когото вярват

За кариерата на самия Наришкин, когото в СВР смятат за „свой“, това назначение може и да е понижение, смята членът на експертния съвет на Института за социално-икономически и политически изследвания Алексей Зудин. Все пак реално позицията на СВР в листата с ранговете не стои много високо. Самият Наришкин до последно наричаше информациите, че отива в разузнаването „спекулации“, участваше в изборите за Държавната дума (проведени на 18 септември) и заяви, че не „възнамерява да отстъпва мандата“ си.

Ще се появи ли в Русия аналог на КГБ?

Изданието Газета.ru отбелязва, че в това назначение се вижда високата оценка за дейността на Наришкин в Държавната дума, където той се изяви като добър администратор, но не и като блестящ политик. Според генерал-лейтенанта от КГБ Николай Леонов преминаването на Сергей Наришкин от парламента във външното разузнаване е „чисто политическо назначение“. „Това е естествено и разбираемо, защото държавният глава трябва да има за шеф на СВР човек, на когото има пълно доверие. Освен това Наришкин има огромен опит в държавната и политическата работа, което прави кандидатурата му безспорна и няма да има разногласия по въпроса“, казва още Леонов пред изданието.

Остава ли Наришкин чисто политическо назначение или отива в СВР в качеството на реформатор – това е въпросът, смята Зудин. Фрадков беше политическо назначение. Съдбата на Наришкин не е еднозначна. Ако слуховете за създаване под егидата на ФСБ на Министерство на държавната сигурност (структура, която ще обедини в себе си всички други силови ведомства, в това число и СВР) се потвърдят, Наришкин скоро ще се окаже сред губещите. „Там вече ще си има началник“, казва Зугин.

Но отиването в разузнаването не може да бъде наречено точно синекурна работа. Кой ще заеме мястото на Наришкин като председател на Държавната дума ще се разбере до дни. Кандидат номер едно е сегашният заместник-ръководител на администрацията на президента, „сивият кардинал на Кремъл“ Вячеслав Володин.

Борисов ще предложи на парламента да изтеглим контингента си в Афганистан

 

Ofmedia.bg

2 021016Премиерът Бойко Борисов ще предложи на парламента България да изтегли контингента си в Афганистан. Това ще стане, ако на конференцията в Брюксел за бъдещето на Афганистан идната седмица няма трайно решение на проблемите.

„С Даниел Митов и военния министър много ясно сме поставили темите в НАТО за Афганистан. Ние държим там контингент от много време. Дали сме досега над половин милиард. Ще внесем предложение в парламента да изтеглим българския контингент от Афганистан. Ние стоим там, за да налагаме мир и демокрация. Ако хората бягат от това, по-добре тези пари и военни да бъдат пренасочени към нашата граница. Ако не приемат реадмисията, да върнем военните ни от Афганистан“,каза министър председателят.

България има в Афганистан в момента около 110 души: съветнически екипи за подготовка на местните сили за сигурност в Кабул. В Кандархар участваме в охраната на летището. Операциите са в рамките на мисията на НАТО "Решителна подкрепа".

Хилари Клинтън печели срещу Тръмп с 60:40 в първия тв дебат

 

Ofmedia.bg

4 280916По време на диспута с Клинтън в университета "Хофстра" в щата Ню Йорк Тръмп прояви известния си рязък стил, като заяви в отговор на неин коментар: "Типичен политик: само приказки, а никакви действия", съобщава epicenter.bg.

Клинтън се обърна направо към зрителите и заяви: ”Не става дума за нас, а за вас”. Тръмп първоначално избегна въпроса, като каза, че ще направи намиращата се според него в ”сериозни затруднения” Америка ”отново велика”, и добави: ”Ще мога да го направя. Не вярвам, че Хилари Клинтън ще може”.

 Републиканският кандидат обаче завърши отговора си, като каза, че ако неговата съперничка от Демократическата партия спечели президентските избори, той "напълно ще я подкрепи".

 Доналд Тръмп обвини Хилари Клинтън, че подкрепя вредни търговски споразумения, предаде ДПА. Той разкритикува Клинтън за Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) с Канада и Мексико, подписано от нейния съпруг - бившия президент на САЩ Бил Клинтън, и каза, че Транс-тихоокеанското партньорство (ТТП) ще бъде "почти също толкова лошо".

 "Надявах се, че това ще бъде добра сделка..., но стигнах до извода, че не беше", заяви Хилари Клинтън за ТТП, което тя подкрепи като държавен секретар, но сега казва, че е против него. Тя заяви, че ще преценява търговските споразумения въз основа на това дали създават работни места.

 Тръмп изтъкна като свой основен приоритет предоговарянето на търговските споразумения. "Трябва да предоговорим търговските си сделки и да спрем да позволяваме на тези страни да крадат нашите компании и нашите работни места", каза той.

 Тръмп заяви, че съгласно неговия план данъците ще бъдат сериозно намалени, което според него ще съдейства за "създаване на работни места, каквото не сме виждали от времето на Роналд Рейгън".

 По време на диспута с Клинтън в университета "Хофстра" в щата Ню Йорк той прояви известния си рязък стил, като заяви в отговор на неин коментар: "Типичен политик: само приказки, а никакви действия".

Телевизионната компанията Си Ен Ен обяви, позовавайки се на анкета след първия дебат в университета Хофстра, че победа е удържала Хилари Клинтън.

Според анкетата 62% от запитаните са посочили за победител кандидатката на демократите, а 27% са заложили на Доналд Тръмп.

В същото време водещият програмата на Си Ен Ен, представяйки резултатите от допитването, е отбелязал, че "целевата аудитория, сред която е била проведена анкетата, се е състояла в 41% от привърженици на Демократическата партия и 26 % - на Републиканската".