31-ви Летни Олимпийски игри: 5 август - 21 август

 

Ofmedia.bg

olimpiada 280716Олимпийските игри без съмнение са най-голямото спортно събитие на Земята. През 2016г. за първи път те ще се проведат в страна от Южна Америка – Бразилия, град Рио де Жанейро. В четири района на града ще бъдат разположени общо 32 олимпийски съоражения. За организацията ще се грижат 8 000 служители, 45 000 доброволци и 85 000 души заети във външни фирми.
Олимпийският огън

Олимпийският огън е символ на мира, единството и приятелството. Пътешествието на огъня популяризира посланието на Игрите извън пределите на града-домакин. Факлата на Игрите в Рио де Жанейро събира в себе си земята, морето, планините, небето и слънцето, като отделните сегменти са в цветовете на бразилският национален флаг.

Талисманът

Винисиус е смесица от всички бразилски животни – той скача високо, бяга бързо и е изключително силен. Винисиус може да имитира гласа на всяко животно. Неговата свръхествествена сила е разтегливостта – той може да се разтяга и разтяга и разтяга… Той живее в къща на дърво в гората Туджика.

Спортни съоражения

Различните дисциплини ще се проведат на съоражения, разположени в 4 зони на града:

Маракана - тук са Олимпийският стадион и Маракана. Малко объркващ факт е, че това са два различни стадиона - на първия ще се проведат лекоатлетическите състезания, докато втория ще е домакин на церемониите по откриване и закриване на Игрите, както и на финалът на олимпийския турнир по футбол.

Копакабана - известния плаж съвсем логично ще е домакин на турнирите по... плажен волейбол, докато в Атлантическия океан ще се проведе и плувния маратон. В района ще се проведат и части от триатлона.

Барра - в една от най-силно развитите зони в Бразилия ще бъде разположено олимпийското село. Тук ще се проведат още турнирите по голф, вдигане на тежести и др.

Деодоро - на няколко съоражения, недалеч едно от друго, ще се проведат олимпийските турнири по стрелба, планинско колоездене, модерен петобой и др.

Програма

Игрите ще продължат 17 дни, в тях ще вземат участие 10,500 атлета от 206 страни в 42 спорта. Ще бъдат раздадени 306 медала – 136 за жени, 161 за мъже и 9 смесени. В Рио след 92-годишно отсъствие се завръща ръгбито и след цели 112 години – голфа.

Билети

CoSport.com е официален дистрибутор на билети за Рио 2016 за България. В момента в продажба са пропуските само за определени турнири и етапи. Според организаторите, повече от половината продадени билети ще са на цени под 30$.