Пред Паметника на опълченците: Обичаме освободителите, помним историята

 

mart 040316Розалина Евдокимова, sbj-bg.eu

През този специален ден (Б.р. – 3 март) думата е Освобождение, и ако трябва да добавим още няколко думи, то те са преклонение, признателност, почит, чест и слава на загиналите за освобождението на България, както и памет и равносметка за неспокойния мир. И всичко това в името на бъдещето на България.

Това прозвуча в днешния изпълнен с много празничност и слънце ден по повод 138-годишнината от Освобождението и възстановяването на българската държавност пред Паметника на опълченците, където за осма година да отбележат тази свята дата – 3 март, бяха дошли стотици софиянци. Сред множеството се носеше детска глъч и възрожденски песни. Трогателно беше да се видят малчугани, стиснали в ръчичките си пролетни цветя, които тичаха да поставят в подножието на паметника, а техните батковци и каки размахваха знамената на България и Русия. Заедно със софиянци бяха дошли и представители на дипломатическите мисии, сред които бе и Н. пр. Юрий Исаков. От името на кмета на София Йорданка Фандъкова нейният заместник Тодор Чобанов поздрави събралите се. „Преди 138 години, на 3 март 1878 г. в Сан Стефано, Русия и Османската империя подписаха договор, който сложи край на Руско-турската война и според неговите клаузи България е призната за автономно княжество с християнско правителство и български княз, свободно избиран от населението”. А председателят на фондация „Героите на България” и на Сдружението на приятелите на Русия „Св. Александър Невски” журналистът Любомир Коларов благодари на всички българи, които през тези пет века на турското робство направиха всичко възможно да бъде жив българският дух. Той не пропусна да изрече думи на благодарност и към многото руски и чуждестранни журналисти, които по онова време са написали над 3 хиляди статии. Като Макгахан - този американски журналист, който за своите 34 години е направил повече, отколкото много български държавници за целия си живот.

Общ и светъл нарече 3 март Н. пр. Юрий Исаков. „В този ден ми се ще да кажа: Да пребъде свободна България и дай Боже вашата страна, нашата братска България, да се развива благополучно, а най-важното е във всеки дом, във всяко семейство да бъде топло и радостно и да цари любов” – каза той.

С много вълнение събралите се пред Паметника на опълченците посрещнаха решението на Сдружение „Найден Геров” на училите и специализирали в Русия и страните от ОНД да връчи за десети път традиционните си

награди на журналисти, които честно пишат за Русия

Председателят на СБЖ Снежана Тодорова изпълни приятното задължение. „Предполагам, че няма да е изненада за вас тази наша идея, тъй като всички ние, които сме учили в Русия, се отнасяме внимателно и с много голяма болка, ако нещо не е така, както ние усещаме тази велика страна – каза Снежана Тодорова. - За нас тя е била и си остава наша втора родина. Затова бих искала да благодаря и да поздравя всички руски хора, които са тук. Да им изразя признателността от името на училите в Русия и от името на хората, които свързват най-скъпото в своя живот с тази прекрасна страна.”

Сред наградените от „Найден Геров” беше и сп. „А-specto” в лицето на неговата главна редакторка Калина Андролова, която развълнувана сподели: „От името на екипа на „А-specto” благодаря, че получавам тази специална морална награда, и то точно на този ден, когато всеки достоен българин почита паметта на геройски загиналите за освобождението на България и почита приноса на Русия за това освобождение. Като казвам приноса, имам предвид, че Русия дарява свободата на България и може би затова нашите управници, които всички ние уважаваме, понякога подритват българския суверенитет със своите решения”.

Другите наградени с грамотата на сдружение „Найден Геров” бяха Мариела Балева от сайта „Епицентър”, Светлана Михова бе отличена за своите статии за Русия във в. „Дума”, Олга Маркова за публикациите й за руската култура, духовност и за книгите, които е написала. Освен тях отличиха и журналистите Спирдон Спирдонов и кореспондента на БНР Николай Кръстев.

„Това е една от най-хубавите награди, които съм получавала в живота си – каза за сайта на СБЖ Мариела Балева, - защото да получиш награда за честно отразяване звучи много истинско. Беше неочаквано за мен, но пък много хубаво. В един такъв ден, когато човек получава такава морална и истинска награда, може само да каже „Благодаря!”

Актьорът Васил Михайлов изпълни стихотворението на дядо Вазов „Опълченците на Шипка”, а третокласничката Александра Борисова беше топло и дълго аплодирана за изпълнението й на стихотворението „България” на Матей Шопкин

Когато студентът от музикалната академия „Панчо Владигеров” Йордан Марков запя много обичаната песен „За теб, Българио”, заедно с него запяха всички, които преди това не спираха да пригласят и на любимите възрожденски песни и маршове, които огласяха площада, намиращ се между Руската черква, храм-паметника „Св. Александър Невски” и монумента на българските опълченци.

И дълго време след като приключи официалната част хората не си тръгваха. Всеки искаше да положи цвете пред паметника, да се докосне до храбрите и достойни българи от клуб „Традиция”, Да си направи снимки за спомен с тях или с многото граждани, които, също облечени в униформи на български опълченци, развяваха знамена, направени от тях.

А че народната памет не е изтрила спомена за деня, в който България се сдоби с така лелеяната свобода и че никой не е забравен, ни напомниха младите момчета и момичета от организираното Национално шествие „Освобождение на България”, които се поклониха пред Паметника на опълченците, носейки българския трибагреник и портретите на Цар Освободител – Александър ІІ. Сред празничното множество бяха и групи ученици от столични училища, които носеха китки и ги положиха в знак на преклонение пред подвига на хилядите загинали за най-свещената за всеки българин Свобода.

mart 1 040316

mart 3 040316