Сто години безсмъртие на поета подпоручик Димчо Дебелянов

 

Ofmedia.bg

1 111016Димчо Дебелянов събра тази вечер в концертната зала на ЦВК писатели и поети, офицери, читалищни дейци, стенографи, музейни работници, библеотекари, ученици и още много почитатели на неговата поезия. Специално от Копривщица дойде кметът на Общината старшина от запаса Георги Герданов, заместник-председател на СОСЗР. Това е човекът, който знае всички Димчови стихотворения.

Проявата бе по повод 100 години от гибелта на подпоручик Димчо Дебелянов, загинал на 2 октомври 2016 г. Той пада убит в сражение с англичаните около 10 часа сутринта в боя близо до Горно Караджово (днес Моноклисия), на 29 години и 6 месеца. Погребан е на следващия ден в двора на българската църква в Демирхисар (или Валовища, днес Сидирокастро). През 1931 г. по инициатива на литературния кръг „Живо слово“ костите му са пренесени в родната му Копривщица.

Организатори на вечерта бяха НД „Димчо Дебелянов- 1960”  - София, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Национална асоциация „Сигурност”,  Община Копривщица, дирекция на музеите в Копривщица, Съюзът на народните читалища, сп. „Черно и бяло”, Отечествеинят съюз, Националното сдружение на стенографите, машинописците и компютърните оператори, Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, културни институции и др. В музикалната програма се включиха формация „Армейска песен” от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, талантите от НД „Димчо Дебелянов” и дамски камерен хор „Арфа”.

Цялото творчество на Димчо Дебелянов е посветено на майката, любовта и родината, каза кметът на Копривщица Генчо Герданов. Той рецитира стихотворение на Димчо, което е написал за себе си, навършвайки 25 години. Издателят Христо Ковачев представи второто издание на книгата на Тихомир Геров „В казармата и на фронта с Димчо Дебелянов”. В нея се намира единственото вярно описание за гибелта на офицера поет. От многобройните стихотворения на Димчо Дебелянов шест са военни, припомни полковник от запаса Кирил Парапанов, който изпълни едно от тях „Един убит”. Заместник-председателят на СБП Димитър Христов бе категоричен, че Димчо Дебелянов изпълни своя дълг както към Родината, жертвайки се за нея, така и към българската литература. Първата му книга е издадена едва през 1920 г., припомни заместник-директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов. Най-димчовия поет Георги Киров се върна към историята преди 100 години, когато непосредствено преди сражението подпоручик Дебелянов дава на командира си последните оригинали на стихотворенията „Един убит” и „Сиротния”. Председателят на Националното сдружение на стенографите, машинописците и компютърните оператори Карамфил Митев разказа за годините, когато Димчо Дебелянов е бил парламентарен стенограф и е работил като стенограф в Общината в София.

Председателят на НЧ „Димчо Дебелянов – 1960” доц. д-р Иван Матев благодари на организаторите и участниците и изрази увереност, че Димчо Дебелянов ще продължава да привлича интереса на българите. От читалището бяха връчени благодарствени грамоти на инициаторите. Председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов връчи почетния знак на съюза и грамота на доц. д-р Иван Матев, на директора на дирекция „Музеи” в Копривщица Искра Шипева и на организатора на читалището Миглена Китанова, която има основна заслуга за успеха на вечерта.

През 2017 г ще отбележим 130 години от рождението на Димчо Дебелянов. Кметът на Копривщица Генчо Герданов информира, че родният град на поета се подготвя за подобаващо тържество, което има амбицията да се превърне в национално.

2 111016