Световните лидери остро осъдиха терористичния акт в Париж

Ofmediа,bg

parij2 161115Съветът за сигурност на ООН осъди варварските и страхливи терористични атаки в Париж, съобщи агенция "Ройтерс". Редица световни лидери изказаха съболезнованията си и предложиха помощ на Франция след терористичните атаки. 
В извънредно телевизионно изявление малко след полунощ, Франсоа Оландпризова за единство, сила и спокойствие. Той поясни, че властите проверяват целия град, за да се уверят, че няма потенциална опасност от следващи атаки:

В този толкова труден момент трябва да покажем съчуствие и солидарност. Но също така трябва да докажем, че сме единни и хладнокръвни. В лицето на терора Франция трябва да бъде силна, да бъде голяма, а властите - твърди. Ние ще покажем, че сме такива. В лицето на опасността има една нация, която знае как да се защитава, как да мобилизира силите си и която още веднъж ще победи терористите. Да живее Републиката! Да живее Франция!

Терористите искат да пръскат страх и ужас, но ние сме солидна нация и знаем как да се борим, допълни още френският президент, който разпореди границите на страната да бъдат затворени незабавно и обяви извънредно положение.
Американският президент Барак Обама изрази солидарност и готовност страната му да застане зад Франция и осъди терористичния акт като насочен срещу цялото човечество и ценностите, които то споделя:

За пореден път станахме свидетели на жесток опит да бъдат тероризирани невинни цивилни граждани. Това е атака не само срещу Париж, това е атака не само срещу френския народ. Това е атака срещу цялото човечество и срещу универсалните ценности, които споделяме. Оставаме в готовност да осигурим всякаква помощ, от която може да имат нужда френското правителство и народ, за да отговорят на тази атака. Франция е най-старият ни съюзник. Френският народ е бил рамо до рамо с нас отново и отново. Ясно заявяваме нашата подкрепа в борбата срещу тероризма и екстремизма

Британският премиер Дейвид Камерън написа в профила си в Туитър:Великобритания е готова да окаже помощ на Франция. Нашите мисли и молитви са с френския народ.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия ще помогне на Франция да открие извършителите на атаките в Париж и че Берлин ще продължи битката срещу тероризма, заедно с Франция, в защита на европейските ценности. Тази атака срещу свободата не е насочена само срещу Париж. Тя е насочена срещу всички нас, каза Меркел:
Хората в Париж понасят кошмара на насилието, терора и страха. Ние, германските им приятели, им съчувстваме. Плачем с тях. Ще продължим борбата срещу тези, които направиха нещо толкова неразбираемо.

Германският канцлер съобщи, че ще организира среща на министрите заради серията от терористични атаки в Париж. Тя заяви, че ще направи всичко възможно, за да помогне на Франция в борбата срещу тероризма.

Ще направим всичко, за да помогнем в издирването на извършителите и инициаторите, за да бъдем заедно в борбата срещу тези терористи. Днес ще се срещна с компетентните министри по въпроса с тероризма, за да обсъдим развитието на ситуацията във Франция и всички въпроси, свързани с нея. 

Върховният комисар на ЕС за външната политика Федерика Могерини заяви, че поредицата от кървави атентати в Париж е придал нов смисъл на глобалните усилия за решаване на войната в Сирия. Всички сме заедно в това. Европейци, араби, Изток, Запад - всички ние сме засегнати от тероризма и от тези, които се опитват да ни разделят, каза Могерини. 

Руският президент Владимир Путин е изразил дълбоките си съболезнования за чудовищните терористични актове в Париж , съобщава ТАСС.

Иранският президент Хасан Рохани, който трябваше да пристигне на първото си посещение в Европа, отмени пътуването си за Рим и Париж този уикенд, заради атаките в Париж, предаде АФП. Рохани остро осъди смъртоносните атаки, като ги наречепрестъпление срещу човечеството в послание до френския си колега Франсоа Оланд.

Турция, която е домакин на среща на световните лидери този уикенд, осъди атаките в Париж като престъпление срещу човечеството и заяви, че напълно подкрепя Франция и своите съюзници в борбата срещу тероризма. Тези атаки не са само срещу френския народ, но срещу цялото човечество, демокрацията, свободите и универсалните ценности. Терорът няма религия, нито националност и не представлява никакви ценности, каза премиерът Ахмет Давутоглу. 

Сирийският президент Башар Асад също осъди нападенията в Париж и заяви, че тези терористични действия  наподобяват всичко, което са изживели сирийците в годините на  гражданска война. Изявлението на Асад бе цитирано от Ройтерс.