Печат
Категория: Светът
Посещения: 1176

Холандският референдум за Украйна разтърси ЕС

 

Ofmedia.bg

holandia 150416Хага обмисля дали да отзове подписа си, или да ратифицира асоциирането с Киев, след като холандците го отхвърлиха на допитването, комнтра в. «Сега».

Отрицателният резултат от референдума в Холандия за асоцииране между ЕС и Украйна предизвика сериозни сътресения не само в двете държави, но и в самия Евросъюз, съобщиха световните медии. Против споразумението се обявиха 62% от гласувалите на допитването холандци, докато 38 на сто са подкрепили това.

Избирателната активност на референдума е била 32.2%, с което се прескочи бариерата от 30%, необходима, за да може гласуването да бъде признато за валидно. Въпреки че референдумът е препоръчителен, той е от ключово значение за правителството на Холандия. То трябва да се обърне към парламента с предложение дали да остави споразумението за асоцииране в сила, незачитайки волеизявлението на народа, или да откаже да го ратифицира, което сериозно ще изостри отношенията между Хага и Брюксел, отбелязват медии и анализатори.

Споразумението между ЕС и Украйна за широки политически, търговски и отбранителни връзки е вече частично в сила, но трябва да бъде ратифицирано от всичките 28 страни - членки на ЕС, за да може всяка от неговите части да има пълна законова сила. Холандия е единствената страна, която не е направила това.

"При такава голяма преднина на отговора "не" смятам, че не можем да пристъпим към ратификация на споразумението", заяви холандският премиер Марк Рюте. "Тези резултати може да станат причина за европейска криза", предупреди председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. "Председателят е натъжен", заяви неговият говорител Маргаритис Схинас в отговор на въпрос как се чувства Юнкер след провала. "Сега първата задача на правителството на Холандия е да анализира резултата и да реши какво да предприеме", каза той. Украинският президент Петро Порошенко заяви, че страната му ще продължи сближаването си с ЕС. Той изрази съмнение по отношение на важността и ефекта на холандския референдум, който не е обвързващ, но заяви, че Киев ще се съобрази с него. "Ние очакваме решението на правителството и парламента в Холандия", добави още президентът. Британският премиер Дейвид Камерън изрази надеждата си холандският резултат да не окаже влияние върху предстоящия референдум за оставане на Великобритания в съюза през юни.

ПОСЛЕДСТВИЯ

Лидерът на антиислямската холандска Партия на свободата Герт Вилдерс заяви, че резултатът е "началото на края на ЕС". Според анализатори, кампанията за референдума е била доминирана от въпроси извън връзките с Украйна. От началото на кампанията редица активисти твърдяха, че това е шанс за гласоподавателите да изразят недоволството си от ЕС като цяло. Привържениците на споразумението изразиха недоволство от опитите на евроскептиците да отклонят дебатите, които трябваше да са за отношенията между ЕС, Русия и Украйна.