В Прилеп почетохме паметта на загиналите български воини

 

Спирдон Спирдонов

prilep 1 280316Българска делегация посети Прилеп, Република Македония. Визитата бе в рамките на програмата на Националния комитет за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война, чийто председател е министърът на отбраната Николай Ненчев.

Проведена бе панихида в памет на полковник Стефан Илиев – командир на 15-и Ломски полк, геройски загинал на Червената стена край Битоля на 26 март 1917 г., чиято правнучка Емилия Кожухарова също бе в делегацията и говори  за живота на своя прадядо.  Панихидата бе отслужена в църквата „Св. Благовещение“, гр. Прилеп, където е бил погребан полк. Илиев.  Бяха положени венци от МО, военно-патиротичните съюзи и посолството ни в Скопие на мястото в двора на църквата, където са били гробът и паметникът на българския герой, но по-късно варварски разрушени и изтрити от земята. Да не забравяме историята си, но да мислим за доброто на двете държави – България и Македония, призоваха в своите слова светникът на министъра на отбраната Николай Васлев и и.д. директор на дирекция „Социална политика“ Иво Антонов.

В състава на делегацията бяха съветникът на министъра на отбраната Николай Василев, и.д. директор на дирекция „Социална политика” Иво Антонов, главният експерт в дирекцията подполковник от резерва Манол Тенчев, военният ни аташе в Скопие полковник Илиян Кръстев и други представители на посолството,  генералният консул на България в Битоля Теодор Русинов, председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев, полковник от запаса Петър Пандурски и майор от запаса Атанас Хаджиев от ръководството на Съюза на ветераните от войните и др. Сред домакините и гостите  бяха още Лазар Младенов, председател на Български Културен Клуб – Скопие, други членове на сдружението, българи от България и Македония. Делегацията посети и германско-българското военно гробище в Прилеп, чието възстановяване е открито през 2009 г. 

Белоградчишкото запасно подофицерско дружество “Полк. Ст. Илиев“ издава възпоменателна книга със заглавие „Биографични бележки за полковник Илиев Стефан Илиев – командир на 15-и пехотен Ломски полк (убит на 26 март 1917 г. при Червената стена.“  Първото  издание на книгата, отпечатана през 1930 г. в печатницата на Стамен Каменов в Белоградчик, е последвано от второ издание две години по- късно.

Снимки Димитър Бебенов

prilep 2 280316

prilep 3 280316