Белгия е в тридневен траур

 

Ofmedia.bg

teror 230316От днес Белгия е в тридневен траур след кървавите атентати вчера, при които след серия мощни взривове на международното летище в Брюксел и в метростанция "Малбек" загинаха 34 души, а 230 бяха ранени. Ислямска държава пое отговорността за терора.

От Външно министерство припомнят, че чрез жертвите няма българи.

Снощи десетки сънародници потърсиха помощ, която българските власти предложиха на всички, които не са успели да напуснат страната и няма къде да пренощуват.

През цялата нощ хиляди се тълпяха пред булевард „Анспах“ в Брюксел на мълчаливо бдение в памет на загиналите:

“Пред лицето на заплахата ще продължим твърдо, спокойно и с достойнство”, беше категоричен кралят на Белгия Филип, който заедно със семейството си вчера също беше евакуиран от двореца.

Според електронното издание на "Уолстрийт джърнъл" атентатите вчера са били изместени за по-ранна дата, заради ареста на Абдесалам, който беше арестуван преди дни. Той е сочен като единственият жив терорист от атентатите в Париж на през миналата година.

Според публикацията обаче "американски представители заявиха, че ако белгийските власти не са били арестувани Абдеслам, терористичните атаки в Брюксел са щели да доведат до по-голям брой жертви."

В медиите пък беше разпространена снимка и на третият от предпоагаемите атентатори в Брюксел, който все още се издирва.

Мигранти от Гърция се разграничиха от действията на терористите от Белгия.

В социалните мрежи се появиха снимки на малки сирийски деца, които позират с плакати с надпис "Съжаляваме за Брюксел".

Десетки обществени сгради и символи на различни страни светнаха снощи в цветовете на Белгия в знак на съпричастност.