"Ромъния либера": САЩ се връща от военна гледна точка на европейския континент

 

Ofmedia.bg

USA 050216Британски експерти ще помагат на България да приложи на практика реформите в съдебната система в изпълнение на препоръките, включени в последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, пише днес в. "Ромъния либера", като се позовава на Аджерпрес, съобщава БТА. Новината бе съобщена от министъра на правосъдието Екатерина Захариева след разговори в Лондон в четвъртък с британския й колега Майкъл Гоув. Румънският вестник припомня, че в доклада на Комисия от 27 януари се посочваше, че постигането на конкретни резултати в борбата с корупцията на високо равнище и с организираната престъпност остава най-голямото предизвикателство за България и трябва да бъде главен приоритет за властите. "Ромъния либера" припомня основните заключения от доклада за България.

Някои румънски издания коментират днес речта от вторник на министъра на отбраната на САЩ Аштън Картър, който предложи четирикратно увеличаване на разходите за отбрана в Европа през 2017 г. от 789 милиона на 3,4 милиарда долара.

Румънският премиер Дачиан Чолош приветства намерението на САЩ да увеличат четири пъти бюджета за военните си сили в Европа, съобщава "Ромъния либера". Това решение потвърждава силния ангажимент на САЩ за европейската сигурност и е в синхрон с общите цели, които имаме за регионалната и националната сигурност, заяви вчера румънският премиер Дачиан Чолош. По думите му Румъния ще използва тази възможност чрез Стратегическото си партньорство със САЩ. Румънският премиер подчерта, че военните програми на Румъния, включително общите със САЩ, имат широка подкрепа в обществото и следва да бъдат развити на базата на политическия ангажимент за отделяне на два процента от брутния вътрешен продукт за разходи за сигурността през следващата година.

Румъния отговаря хаотично и неефикасно на руската заплаха, коментира в друг материал в. "Ромъния либера", който смята, че Букурещ няма адекватна стратегия за отговор на все по-агресивната Русия. Съобщението на американския министър на отбраната Аштън Картър за четирикратно увеличение на бюджета, предназначен за отбрана на страните от Източна Европа от руската заплаха, предизвика задоволство в Брюксел и в Букурещ, но това не трябва да маскира факта, че Румъния няма адекватна стратегия в това отношение, посочва вестникът.

Проучване на румънски и американски експерти за Центъра за европейски политически анализи изважда наяве тежките липси в румънското стратегическо мислене в отношенията с Изтока, както и пълната липса на реакция в някои ключови сфери, като информационната война, посочва "Ромъния либера". "След седем години, през които администрацията на Обама се оттегли постепенно от световните дела, започвайки от Европа, речта от вторник на шефа на Пентагона сигнализира за връщане на САЩ от военна гледна точка на европейския континент, което за Румъния е добра новина", коментира "Ромъния либера".

Командните центрове на НАТО в Източна Европа ще бъдат напълно действащи до лятото, пише в. "Гъндул". Шестте Щабни елемента за интегриране на силите на НАТО в България, Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния следва да станат напълно оперативни преди срещата на високо равнище във Варшава през юли 2016 г., посочва "Гъндул", като се позовава на Алианса. Тези единици са част от план за действие за най-голямото укрепване на колективната отбрана на НАТО от края на Втората световна война след кризата в Украйна, припомня изданието.