Полски евродепутат: Русия е права да смята НАТО за заплаха

 

rusia 270116Не руската войска е все по-близо до Вашингтон, а точно обратното – американците са все по-близо до Москва. Това е мнението на евродепутата и лидер на полската консервативна партия „КОРВиН“ Януш Корвин-Мике, цитирано от изданието Polska Times и RT, предаде “Руски дневник”.

Според депутата Русия е под заплаха.

Корвин-Мике отправя критики към политиката на полската партия „Право и справедливост“ (ПИС), която всячески лобира в страната да се появи база на НАТО. ПИС води същата политика, като предвоенна Полша. Септември 1939 г. показа, че това е много опасна политика, отбелязва евродепутатът.

Според него заплаха за Полша са онези, които стоят зад кормилото на полската дипломация. „В момента господин Витолд Вашчиковски се старае заедно със САЩ да въвлече Англия в антируската политика“, смята политикът. Според него докато ЕС се опитва да запази неутралитет, Полша прави точно обратното – постоянно защитава антируските политики.

Корвин-Мике припомня как полският външен министър предлагал на Великобритания да си взаимодействат за създаването на база на НАТО в Полша. В същото време, според евродепутата, още през 1997 г. Русия и НАТО са се договорили, че такава база в Полша няма да има.

Разглеждайки сегашната геополитическа обстановка от гледната точка на Русия, политикът изобщо не е учуден от действията на Москва. „От тяхна гледна точка всичко изглежда така: вече не съществува Варшавският договор, НАТО погълна Източна Германия. След това – Полша, Чехия, Унгария, Словакия. След това – Литва, Латвия, Естония. А след това – Румъния и България. Сега алиансът се опитва да погълне и Украйна. Налице е постоянна агресия от страна на НАТО спрямо Русия и именно така виждат нещата руснаците“.

Според евродепутата Русия не само е в правото си да чувства заплаха, но и има реални основания за това. „Въпросът не е дали аз обичам Русия или не. Става въпрос за факти. Не руските войски се приближават към Вашингтон, а американските са все по-близо до Москва“.