Пентагонът създава армия от киборги

 

Ofmedia.bg

kiborg 260116Пентагонът разработва технология, която ще позволи на войниците да използват имплантиран невроинтерфейс (мозъчен интерфейс), с който да се прикачват към външен компютър. Името на проекта е NESD (Neural Engineering System Design), а от него ще се пръкне новото поколение бойци от бъдещето, съобщава сайтът ScienceAlert, цитиран от в. «Новинар».

Разработката е дело на Агенцията за високотехнологични изследователски проекти в отбраната към Пентагона (DARPA). Новата програма има за цел да се развие специален вид комуникация, която позволява да се осъществява обмен на информация между главния мозък на човека и външния компютър.

1 куб. см своеобразен преводач

Военните ще имплантират чипове в главите на бойците, които ще действат като модеми за връзка с други войници чрез мозъчен или компютърен интерфейс (съвкупност от средства, необходими за обмен на информация). Чиповете ще представляват биосъвместими сензори с обем от около 1 кубичен сантиметър. Интерфейсът ще осигурява преобразуването на електрохимичните сигнали на невроните в двоична бройна система и обратното. Така хората, или потенциалните киборги, ще използват чипа като своеобразен преводач, който трансформира единиците и нулите в разбираемо послание на съответния език, говорен от носителя на импланта.

Нещо като телепатия

Така човекът, в чиято глава е бил имплантиран чипът, ще трябва само да си помисли, че има желание да осъществи връзка с електронното устройство или някой свой познат, който има същото устройство, поставено в мозъка, за да се получи успешно комуникацията.

По този начин на хората вече няма да им се налага да използват компютри, смартфони, таблети или лаптопи, защото чипът ще върши работата на всички тези електронни устройства. Използването на мозъчните чипове за комуникация ще е много сходно с телепатията, уверяват учените. Слуховите и зрителните данни ще бъдат предавани с нечувана досега висока резолюция.

По-безопасни войници

Благодарение на имплантираните сензори ще може да се създаде армия от киборги, които ще бъдат „по-безопасни и по-добри бойци”, смята програмният директор на NESD Филип Алвелда. Проектът се осъществява в рамките на BRAIN Initiative (Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies) с личната подкрепа на президента на САЩ Барак Обама.

Военните смятат, че проектът NESD ще увеличи капацитета на съществуващите невроинтерфейси, с чиято помощ се осъществява връзката между компютъра и главния мозък. В плановете на DARPA е залегнало и създаването на система, способна да взаимодейства едновременно с всеки един от милионите неврони в даден дял от човешкия мозък.

Търговско приложение на технологията

Освен за военни цели американската програма може да намери приложение и в обикновения живот. Инженерите и учените се надяват да използват NESD за рехабилитацията и лечението на пациенти с неврологични заболявания, както и за нуждите на синтетичната биология и други търговски приложения на технологията.

От Пентагона се надяват разработката да е полезна и за развитието на електроника с ниска консумация на енергия. От DARPA възнамеряват да привлекат към проекта специалисти от най-различни области на науката и технологията. Агенцията има намерение да инвестира 60 милиона долара в програмата NESD през следващите четири години.

Спокойствие и само спокойствие

Новината, че Пентагонът и DARPA смятат да имплантират чипове в човешкия мозък, за да създадат „армия от киборги”, може да се стори твърде притеснителна на мнозина, но технологията има потенциал за приложение в широк и разнообразен спектър от бизнес начинания. Тя също така може да революционизира начина, по който хората общуват както един с друг, така и електронни устройства.

Въпреки това може да изминат много години или дори десетилетия, преди онова, което наподобява невронен имплант, да бъде готово за тестване. Ако изобщо се стигне дотам, успокоява ни електронното издание The Daily Beast.

Железният човек срещу враговете

В допълнение към този проект Изследователската лаборатория на армията на САЩ (ARL) финансира и създаването на лек тактически костюм за нападения (TALOS). Той трябва да е едновременно брониран и лесно маневрен екзоскелет (външен скелет), захранван с батерии. Теглото на устройството ще е само 5,8 килограма.

Според електронното издание Tech insider Пентагонът ще пусне първия по рода си костюм като на супергероя Железния човек до 2018 г. Не е ясно каква точно ще бъде цената му, но засега разработката се оценява на 80 милиона долара.

Костюмът може да отблъсква куршуми, да помага при вдигането на тежки предмети и да осигурява кислород в критични ситуации. Апаратът ще има и уникална течна броня, която ще се втвърдява около тялото при команда.

Костюмът е оборудван също със система с 3D звук, отоплителни и охлаждащи системи и вградени компютри.

Въздушните крака на роботизирания воин

Агенцията за високотехнологични изследователски проекти в отбраната към Пентагона (DARPA) разработва и последно поколение екзоскелет (външен скелет) за военни цели. Външната конструкция, която защитава тялото и му дава многократно по-голяма сила, ще позволява на американските войници да носят големи тежести, докато тичат километри, без да се нараняват.

Програмата се осъществява с пряката подкрепа на Изследователската лаборатория на армията на САЩ (ARL). В разработката се включиха и няколко независими групи от учени в рамките на DARPA, както и филиал на Google Ekso Bionic и няколко университетски лаборатории.

Един от компонентите на екзоскелета се оказа с толкова голямо приложение, че заживя свой собствен живот. Така наречените въздушни крака (Air legs) – приспособление, с което войниците могат да изминават 1,6 км за 4 минути, докато носят тежки товари – се оказаха безценни заради усъвършенстваните пневматичните механизми.

Структурата, която при бойците се прикачва към коленете и глезените, за да може разстоянието за изминаване да бъде още по-голямо, беше използвана вместо двата плаза на хеликоптер.

Замяната на традиционния механизъм за кацане с роботизираните автоматични крака намалява коефициента на твърдите кацания включително върху наклон от 20 градуса, без опасност роторните лопатки да ударят земята. Според военните технологията може да разшири значително ефективността на хеликоптерите в редица военни и национални мисии за сигурност.

Четирите роботизирани крака на хеликоптера използват контактни сензори, за да се приспособят към неравни терени, докато водят летателния апарат към по-безопасна, хоризонтална равнина. С тяхна помощ разпъването и свиването на краката се коригира, за да се запази ориентацията на хеликоптера и избегне опасността от обръщане. След излитане краката се сгъват под фюзелажа.