Печат
Категория: Светът
Посещения: 1106

Новак: Преговорите за „Турски поток” са прекратени

Ofmedia.bg

novak 031215„Преговорите са прекратени”, това заяви министърът на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС.

 „В съответствие с постановление на правителството е спряна работата на междуправителствената комисия за търговско и икономическо сътрудничество между двете страни. В рамките на това решение са прекратени и преговорите за изработването на споразумение по „Турски поток“, уточни Новак.

Той не коментира съдбата на другия голям съвместен руски енергиен проект в Турция - ядрената централа в Аккую, която се изгражда от „Росатом”.

По-рано днес президентът на „Газпром” Алексей Милер заяви, че ако Турция има интерес от строителството на газопровода, трябва да се помоли на Москва. Той уточни, че до момента подобна молба не е получавана от турска страна.

„Що се отнася до „Турски поток”, то на първо място Турция трябва да ни потърси, ако за нея този проект представлява интерес. В момента Турция не се е обърнала към нас с подобно предложение”, каза Милер.

Проектът „Турски поток”, който трябваше да наследи спрения на 1 декември 2014 г. едностранно от Русия „Южен поток“, се сблъсква със сериозни трудности от месеци.

Част от тях бяха чисто политически. В Турция се проведоха на два пъти парламентарни избори и едва преди броени дни бе съставено стабилно правителство начело с Ахмет Давутоглу.

Но причината за спирането на преговорите е инцидента с руския бомбардировач Су-24, свален от турски изтребители, след който отношенията между Турция и Русия рязко охладняха.