Печат
Категория: Избори
Посещения: 2173

Михаил Миков: Изборите бяха фалшифицирани

Ofmedia.bg

mikov 061115„Големият проблем с изборните резултати е, че изборите като цяло бяха нечестни, фалшифицирани”, коментира председателят на БСП Михаил Миков пред Bg on air. Той подчерта, че това не може да даде никаква легитимност на новоизбраните органи на местната власт. Миков е на мнение, че ако изборите не са били толкова манипулирани БСП е щяла да има кмет в Ловеч, а по същия начин стоят нещата в други градове, в които разликата е малка. По този повод той обяви, че социалистите ще искат касиране на изборите за редица населени места „Сега започва едно формиране на плаващи мнозинства, което все повече ще отблъсква хората от местната власт, защото виждат, че това не е управление в името на хората, а за разпределение на европейски средства”, коментира още той.

 „Противоречията в управляващата коалиция вещаят нестабилност. Примерите за това са много, а последният е отхвърленото президентско вето на Закона за военното разузнаване”- каза  председателят на НС на БСП Михаил Миков. Той заяви, че левицата ще протестира винаги, когато има опит за покриване на законодателни инициативи на опозицията,  защото иначе няма смисъл от парламент и Конституция. Повод за коментара му станаха предложенията на БСП за допълнение и промени в законите за ДДС и за данъците на физическите лица, които обаче не са били включени за разглеждане в НС. „Сега трикът, който се прави в парламента, е да не се стигне до обсъждането им, като правителството вкарва един Закон за корпоративното подоходно облагане и в преходните и заключителни разпоредби урежда материята по тези закони. Но правилникът е изричен, че щом са от една и съща материята, трябва да се допуснат”, коментира Миков. Председателят на БСП призова тези законопроекти да бъдат допуснати за разглеждане и да се види кой е за намаляване на ДДС за детските стоки при тази тежка демографска ситуация, кой е за прогресивно облагане и кой е за оставане на плоското облагане. Михаил Миков обясни още, че финансовата комисия е пропуснала да разгледа предложените от БСП закони, въпреки че са вкарани за разглеждане преди 4-5 месеца.

Полицейските протести и начинът на провеждането им, според лидера на социалистите, могат да бъдат обяснени с две неща. Първото, по думите му  е, че  в нашата страна, която е формално демократична, силата се издигната в култ. „Тя се внушава от медиите, налага се в обществото и тя е фактор при изборите и това го виждат всички български граждани”, коментира той. Лидерът на социалистите бе категоричен, че силовите подходи се налагат все повече по места и упражняването на властта е свързано с тях. Друга причина за протестите, според него, е обидата от начина, по който се отнасят към полицаите и изкарването на протеста извън рамките на синдикалната организация.  Миков припомни, че по времето, когато е бил министър на вътрешните работи, е имало протести, но те са били заради по-съдържателни реформи. „Това показва и друга нестабилност - за невъзможност за диалог с големи обществени групи”, заяви още Миков.