Печат
Категория: Избори
Посещения: 2101

Консервативната опозиция спечели президентските избори в Аржентина

 

Ofmedia.bg

makri 271115Консерваторът Маурисио Макри бе потвърден като победител в президентските избори в Аржентина, след като управляваща партия призна поражението си, предаде "Ройтерс"

След преброяването на повечето гласове, Макри води на съперника си Даниел Сиоли с 51.5% на 48.5%.

Победата на Макри е първата след повече от десетилетие на загуби за дясноцентристката опозиция на Аржентина и завършва 12-годишното управление на левицата, коментира Дневник. Победата в неделя е изненадваща, тъй като Макри, който е момента е кмет на Буенос Айрес, изоставаше от Сиоли след първия тур на изборите. Макри обеща реформи и край на лявото управление на досегашния президент Кристина де Кирхнер, но без реваншизъм.
"Това е исторически ден, епохална промяна, която ще бъде прекрасна, без реваншизъм, нито разчистване на сметки", заяви Макри пред ликуващите си привърженици, събрани в конгресен център в Буенос Айрес.
Сиоли призна Макри за победител в президентските избори. "Волята на народа избра нов президент, Маурисио Макри, когото току що поздравих по телефона и му пожелах успех, в името на доброто на нашата страна", каза Сиоли, цитиран от ДПА.

Новият президент, припомня Би Би Си, е син на един от най-богатите мъже в Аржентина, и има дълга кариера в бизнеса преди да се заеме с политика.
През 1991 г. той е отвлечен от група корумпирани полицаи, които са го държали като заложник 12 дни, искайки откуп. Пет години по-късно Макри става президент на футболния клуб "Бока хуниорс" и успехът му там се превръща в стъпало за политиката.

Левият президент Кристина де Кирхнер бе начело на третата икономика в Латинска Америка от 2007 г., след като пое президентския пост от съпруга си. Тя нямаше право да се кандидатира за трети последователен мандат.