Печат
Категория: Днес
Посещения: 1173

Ofmedia.bg

В Казанлък бе учреден Инициативен комитет за изграждане на паметна плоча на химна на 23-ти Пехотен шипченски полк „Велик, е нашият войник”. За негов председател бе избран проф. Генчо Начев. Членове на комитета са председателят на Комисията по отбрана генерал от резерва Михо Михов, вицеадмирал от резерва, депутат, член на Комисията по отбрана Пламен Манушев, бивш заместник-началник на отбраната, постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев,  кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, Красимир Узунов, президент на ИА и Радио „Фокус“, проф. Божидар Димитров – директор на Националния исторически музей, доц. д-р Соня Пенкова – директор на Националния военно-исторически музей, адвокат Станислав Коев, проф. Петко Петков и Костадинка Димитрова.

Сред учредителите бяха и областният управител на Стара Загора Георги Ранов, представители на патриотични организации, офицери от 61-ва Стрямска механизирана бригада, директори на културни институти, учители, ученици. Там бяха още полковник от запаса Стефан Пенев – председател на Областната организация на СОСЗР в Стара Загора и Радка Димитрова - потомка на участник в 23 Пехотен шипченски полк.

През януари 2014 година по идея на кмета на община Казанлък Галина Стоянова бе създаден комитет „23-ти Пехотен шипченски полк”. Целта на този комитет бе да отбележи 100 години от началото на Първата световна война и участието в нея на 23-ти Пехотен шипченски полк. Учредители са членовете на военно-патриотичните съюзи и други родолюбиви организации.

Учредяването на комитета за създаване на паметна плоча на химна на 23-ти Пехотен шипченски полк е част от инициативите в отбелязването на 100 от включването на България в Първата световна война. По време на срещата тази вечер в Казанлък бяха припомнени онези паметни събития, когато полкът провежда своето първо войнско сражение и бележи началото на своето героично участие в Първата световна война. 
Генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председател на СОСЗР приветства създаването на Инициативния комитет и обяви решението, с което за почетен член на Съюза бе обявен проф. Генчо Начев, а с почетна грамота бе удостоен офицерът от запаса Красимир Узунов.

За химн на Българската армия „Влик, е нашият войник” е обявен със заповед на министъра на отбраната Бойно Ноев на 21 май 2001 г. по предложение на тогавашния началник на ГЩ на БА генерал Михо Михов.