Ofmedia.bg

Руската групировка на ударната авиация в Сирия използва високоточната управляема ракета Х-29Л, съобщи на журналисти представителят на ВКС полковник Игор Климов. Ракетата поразява целта с точност плюс-минус два метра. Поставят се на бомбардировачите Су-24 и Су-25. 
„Ракетата Х-29Л клас „въздух-повърхност” притежава лазерна глава за самонасочване. При изстрелването й, пилотът осветява целта, ракетата „захваща” и самолетът може да маневрира” – казал Климов. 

С бетонобойни бомби са унищожени 4 командни пункта на ИД в Сирия. Ракети и управляеми авиобомби са изравнили със земята укрития, оръжейни работилници и складове на терористите 
Руската авиогрупа от авиобазата "Хмеймим" продължава да увеличава интензивността на ударите си с високоточни боеприпаси по обекти на международната терористична групировка на "Ислямска държава" в Сирия, се казва в обедния военен бюлетин на Министерството на отбраната на Русия. Денонощно космическото и другите видове разузнавания откриват нови цели в районите на действие на бандитските формирования, които след проверка биват поразявани с удари от нашите самолети, се посочва в сводката. 

През изминалото денонощие са извършени 20 излитания със самолети Су-34, Су-24м и Су-25. Нанесени са удари по 10 обекта на ИД. 

Щурмови изтребители Су-25 са атакували лагер за подготовка на терористи в района на Кесладжук, провинция Идлиб. В резултат на удара са унищожени укрития на екстремистите и работилница за изработка на взривни устройства, в т.ч. и "шахидски колани". 

Бомбардировачи Су-24м и Су-34 са нанесли удари по осем обекта на ИД в околностите на Джиср-еш-Шугур, провинция Идлиб. С точкови удари тук са унищожени 3 склада с боеприпаси, въоръжение и материални резерви на бандитските формирования. В резултат на преки попадения на управляемите авиобомби КАБ-500 тези обекти са се възпламенили, а съхранваните в тях боеприпаси са детонирали.

С използването на бетонобойни авиобомби БЕТАБ-500 са унищожени 4 командни пункта на въоръжени отряди на ИД. Съоръженията с намиращите се в тях екстремисти са напълно разрушени. 

В резултат на удар по терористична база са унищожени сгради, в които са се укривали бойци на ИД, а също така склад с въоръжение и материални запаси. Извадени от строя са 5 единици бронирана техника. 

Самолети Су-24 и Су-25 са нанесли три последователни удара по пункт за управление и склад за боеприпаси недалеч от град Маарет-ен Нууман. Всички цели са унищожени. 

В околностите на град Ет-Табка, провинция Рака, самолети Су-34 са нанесли удар с управляеми авиобомби КАБ-500 по център за специална подготовка на бойци на ИД и намиращия се на негова територия склад за въоръжение. В резултат на многобройни взривове на бойприпаси инфраструктурата на центъра за подготовка на терористи е унищожена. 
По оценка на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация, в резултат на авиационните удари по обекти на ИД е нарушена системата за управления и материално техническо осигуряване на терористичната организация и са нанесени значителни щети на инфраструктурата, използвана за подготовката на терористични набези на територията на Сирия и Ирак, се казва в заключение в обедната сводка за бойните действия.