ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДИСКУТИРАХА СЪБИТИЯТА ОКОЛО 9 СЕПТЕМВРИ 1944 Г.

1 011019
Националната научна конференция, посветена на 75 години от 9 септември, събра десетки учени от цялата страна. Тя се проведе в историческата и духовна столица на България Велико Търново.  Форумът бе организиран от националното и местно ръководство на Отечествения съюз. В него активно се включиха още представители на Българския антифашистки съюз, военно-патриотични организации и други членове на Обществения съвет за отбелязване на годишнината.

Различни аспекти на събитията на и около 9 септември 1944 г. разгледаха проф. д-р Искра Баева, проф. Андрей Пентев, проф. д-р Христо Глушков проф. д-р Йордан Баев, проф. д-р Евгения Калинова, контраадмирал от запаса Петър Странчевски, полковник от запаса доц. д-р Станчо Станчев и други изявени представители на българската историческа мисъл. Безспорно е, че тази дата е поврат в нашата история, посочи при откриването на конференцията председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов. Според него 90 на сто от тогавашните действия са спасителни, които предотвратяват военни действия на наша територия. Целта на форума е, заяви той, да дадем нашия принос за изясняване на историческата истина. „Трябва да говорим и да спорим по историята, но ни отклоняват от главното - да бъдем консолидирани в днешния ден, да бъдем единни като нация, затова рано или късно българският народ ще стигне до извода, че 9 септември не е дата разделна. Разделят ни събитията преди 9 септември и някои събития след него“, сподели още г-н Симеонов.
„Често пъти личната съдба не съвпада с националното значение на определена дата, но това чувство не бива да се определя от това, че са взели фабриката на дядо ти или че майка ти е била придворна дама. Един от  дефектите на историците е, че те представят само едната страна“, смята проф. Андрей Пантев. Нашата сила е, допълни той, не да говорим колко е велик 9 септември, а, че той е преобладаващо велик. Не казваме, че всичко е било прекрасно, отбеляза професорът, но такива като нас сме се реализирали в годините след него. Според проф. Искра Баева в София смяната на властта на 9 септември наистина идва след военен преврат, но в страната не е така, а е резултат от разгърнатата антифашистка съпротива.

В приветствието си председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков оцени актуалността на темата и призова за обективно обсъждане, което да бъде безпристрастно и на научна основа. Да строим мостове, а не стени, призова заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Софи Пинкас. Тя поздрави форума от името на ръководството на Съюза и участниците във Втората световна война, които, по нейните думи, продължават да носят отговорност за мира у нас и в света.

Прочетен бяха поздравителни адреси от кандидата за кмет на Велико Търново от „БСП за България“ Весела Лечева и от местата структура на БСП. Приветствие от името на посолството на Руската федерация у нас поднесе Коста Пеев.

След проведеното Общо събрание на Отечеественият съюз Симеон Симеонов съобщи, че на предстоящите местни избори общинските структури ще организират мажоритарна подкрепа чрез преференциалното гласуване за дейци и симпатизанти на Съюза, които са включени в листите на политически партии и коалиции от гражданската квота.   

Вторият ден на форума прерастна в кръгла маса,  посветена на 100-годишнината от рождението на Пенчо Кубадински, която се навърши през мииналата година. Дългогодишният държавен деец и председател на Отечествения фронт е свързан със старата столица, като председател на Общонародния комитет за развитие на Велико Търново.  Елена Мачковска, която е един от лекторите, обясни, че Пенчо Кубадински има огромен принос за развитието на града, като поставя началото на модерното строителство преди близо 55 години. В създадения фонд са събрани близо 6 млн. лв. До 1986 г. Велико Търново е неузнаваемо обновен и превърнат в модерен град, който днес е привлекателна дестинация за наши и чуждии туристи.

В презентациите, научните доклади и изказвания бе акцентирано върху личността и дейността на Пенчо Кубадински като антифашист, партиен, стопански и държавен деец. Специално внимание бе отделено на дйността на Отчествения фронт под ръководството на Пенчо Кубадински през 1974-1989 г. През последните години съвсем незаслужено това е една най-силно отричаните личности, посочи проф. Искра Баева. Не е вярно, бе категорична тя, че той стои в основата на т.нар. възродителен процес. Пенчо Кубадински, допълни професорът, многократно е предупреждавал, че това решение ще има негативни последици. В кръглата маса участва и Пламен Кубадински, син на Пенчо Кубадински.

Всички представени научни материали ще бъдат събрани в специален сборник. Съпътстващо събитие бе фотодокументална изложба за 75 години от 9 септември и включването на Българскаата армия в заключителния етап на Втората световна война.  Поднесени бяха венци и цветя пред паметника „Майка България“ и Братската могила. Възпоменателна церемония бе проведена пред паметния знак на Пенчо Кубадински в Алеята на заслужилите граждани за развитието на Велико Търново.

Спирдон СПИРДОНОВ

2 011019

 

3 011019

 

4 011019

 

5 011019

 

6 011019

 

7 011019

 

8 011019