Вицепрезидентът бе гост на представянето на книгата „Дневник Царя-Освободителя по освобождението на България“

 

Ofmedia.bg

1 300417

“Според съвременниците никоя война не е била толкова популярна сред народите на Русия и славянските народи от Руско-турската война“. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, по време на представянето на новото издание на книгата „Дневник Царя-Освободителя по освобождението на България“ вЦВК.

„Каква е била политическата конюнктура в Русия и между Русия и Великите сили – знаем немалко, сигурно и някои от фактите ще останат в тайна. Безспорно е обаче, че Източният въпрос се превръща в Български въпрос, когато героичният подвиг на Априлското въстание става част  от сложните политически и национални отношения в Европа. Когато смелостта, дързостта и решителността се заплащат с мъчения, смърт и отчаяние, за да дойде осъзнатият вик за помощ и подкрепа към европейските народи“, каза вицепрезидентът.

Според Илияна Йотова политическата конюнктура не отстъпва и в днешните оценки за Руско-турската война – от имперски интереси до освобождение на славянските народи, но 24 април 1877 г. е дата, която не само слага началото на войната, но прокламира свобода, суверенитет, държава.

Новото издание на книгата на Леонид Чичагов „Дневник Царя-Освободителя по освобождението на България“ беше представена от проф. Андрей Пантев.

След представяне на книгата вицепрезидентът, посланици на различни държави у нас, представители на Народното събрание, на граждански организации поднесоха венци и цветя на паметника на Царя Освободител.

2 300417

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 300417

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 300417

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 300417