ГЕН. РУМЕН РАДЕВ ПОЕ КОРМИЛОТО НА ДЪРЖАВАТА

 

Ще бъда президент, който безкомпромисно ще отстоява правата, интересите и достойнството на своя народ, заяви новият държавен глава на церемонията по приемането на най-високия пост в България.

 

1 220117Ген. Румен Радев прие поста на държавен глава. Официалната церемония се проведе на 22 янеари пред Паметника на Незнайния воин с участието на Националната гвардейска част. От армейската общественост сред официалните лица бяха вицеадмирал Емил Ефтимов, който изпълнява функциите на началник на отбраната, генерали и адмирали. Строят на специално поканените завършваше с председателите на военно-патриотичните съюзи генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов – на СОСЗР, доц. д-р Иван Сечанов – на Съюза на ветераните от войните, младши лейтенант от запаса Петър Велчев – на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, капитан далечно плаване Атанас Илев – на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и ПВГ и генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков – на Асоциацията на Сухопътни войски и ОСВО. Направи впечатление, че сред гражданите имаше доста военнослужещи в униформа, особено от състава на Военновъздушните сили, което е обяснимо с оглед на това, че новият президент до преди половин година беше техен командир.

На площад „Св. Александър Невски” старият и новият президент Росен Плевнелиев и Румен Радев поздравиха почетния караул, качиха се на трибуната и произнесоха своите слова. С изпълнението на националния химн от Гвардейския представителен духов оркестър и произвеждането на 21 артилерийски салюта бе отбелязана смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили. Двамата президенти положиха венец и с едноминутно мълчание отдадоха почит на загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния войн. С тях бяха вицепрезидентите Маргарита Попова и Илияна Йотова. Росен Плевнелиев и Румен Радев приеха тържествения марш на гвардейците и се ръкуваха с официалните лица. В храм-паметник „Св. Александър Невски” заедно със съпругата на новия президент Десислава Радева и вицепрезидентите те участваха в литургията и запалиха свещи.

"Днес, когато бог възлага върху плещите ви огромна отговорност за живота и благополучието на милиони хора в твърде сложно и размирно време, вие повече от всякога ще се нуждаете от божията благодатност и подкрепа. За да бъде успешно вашето служение, ще бъде необходимо да се вслушате в стремежите и надеждите на българските гражданите. Да търсите онова, което е добро и полезно за тях, което носи сигурност, благоденствие и мир. Затова ще са ви нужни особена чувствителност и мъдрост, присъщи на човек, който помни, че бог върши всичко за всички, но всеки трябва да внимава как зида." С тези думи патриарх Неофит се обърна към Румен Радев, след като отслужи тържествен молебен за новия президент. И му подари икона. Властта винаги е свързана с отговорност и колкото по-голяма е властта, толкова бог възлага по-голяма отговорност. Защото комуто много е дадено, много и ще се изисква, каза патриархът. Отправихме гореща молитва към бога да му даде сили и мъдрост, допълни дядо Неофит. 

Офицалните гости на церемонията бяха на най-високото за България ниво. Да приветстват встъпването на новия президент бяха дошли председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателят в оставка Бойко Борисов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, почти цялото правителство с изключение на министъра на отбраната Николай Ненчев, постоянният секретар на МО д-р Добромир Тотев, омбудсманът Мая Манолова, бившият премиер Симеон Сакскобургготски, конституционни съдии, народни представители, генерали и адмирали, висшето професионално ръководство на МВР, ръководствата на различните вероизповедания у нас, представители на военно-патриотичните съюзи и посланици на чужди държави.

Един извънредно труден, но успешен мандат приключи, заяви в началото на словото си Росен Плевнелиев. И предупреди новият призидент да не допусне голяма стратегическа грешка, от която България да пострада. Нито един български президент до сега не е допускал такава, подчерта Росен Плевнелиев.

Нека е ясно едно – ще бъда президент, който безкомпромисно ще отстоява правата, интересите и достойнството на своя народ, подчерта Румен Радев. За мен е огромна чест и отговорност да приема поста пред всички вас, каза той в началото на словото си. И отдаде заслуженото на Българската армия: „ Армия, която 13 века отстоява нашата държавност, свобода и достойнство.” Още от думите на новия президент: Церемонията е израз на приемственост, без която няма как да се гради държавност. Разпиляхме енергия, загубихме време, но неотклонно следвахме посоката си - част от обединена Европа. Нека заедно градим по-справедливо общество, основано на закона и морала, на свободата и солидарността. Обществото, което не е заложник на миналото, а творец на бъдещето.  По пътя, осеян с нови предизвикателства, ще бъда редом с вас. Ще бъда президент на всички, независимо от етнос, принадлежност и религия. Ще бъда президент на диалога и баланса. Ще работя с парламента, правителството, институциите, партиите, организациите и гражданите, за намиране на решенията за България. Ще работя с партньорите ни за ускорена интеграция. Но ще бъда президент, който безкомпромисно ще отстоява правата, интересите и достойнството на своя народ. Вярвам, че имаме сили да посрещнем всякакви изпитания. Вярвам в доброто бъдеще на България. Най-важното е да осъзнаем силата си, да повярваме в себе си и заедно да продължим напред.

След срещи в президентската институции в кабинетите на президента и вицепрезидента Румен Радев и Илиян Йотова изпратиха Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. С досегашния държавен глава се сбогува и цялата президентска администрация.

Спирдон Спирдонов

Снимки Димитър Бебенов

2 220117

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 220117

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 220117