Отечественият съюз започва ударно новата година


Ofmedia.bg

1 180117В централата на Отечествения съюз под ръководството на неговия председател Симеон Симеонов днес се проведе първото за годината разширено заседание на Председателството. Обсъдените въпроси и набелязаните прояви говорят за ударно начало на 2017 г. Преди това бе почетена паметта на почетния председател Гиньо Ганев, който почина преди няколко дни.

Годината за членовете на Отечествения съюз и неговите симпатизанти ще премине под флага на честването на 75 години от създаването на Отечествения фронт/Отечествения съюз, 70 години от подписването на Парижкия мирен договор и 70 години от обявяването на България за република.

Планирани са няколко прояви като преглед на поезията сред дейците и симпатизантите на ОФ/ ОС и издаване на юбилеен сборник- алманах; научна конференция на тема: „Промените в обществено-политическото устройство на България след 09.09.1944 г., подписването на Парижкия мирен договор от правителството на ОФ и отражението върху политическия процес в страната на „студената“ война в Европа и света – исторически факти и проекции в днешния ден“; участие в общобългарския народен събор в Малая Перешчепина край Полтава /Украйна/ по случай 105-та годишнина от откриването на гроба на Кубрат и изграждането на мемориален комплекс; поклонение за храмовия празник в църквата „Св.св.Константин и Елена“ в Одрин; отбелязване на кръгли годишнини от историческия календар на България и др.

Ще продължи родолюбивата дейност на съюза във връзка с отбелязването на 100 години от Първата световна война и 72 години от победата над хитлерофашизма. През март Отечественият съюз ще се включи в честването на 125 години от рождението на генерал-полковник Владимир Стойчев – командир на Първа българска армия в заключителния етап на Втората световна война и 72 години от участието на Българската армия в Дравските боеве.