Ofmedia.bg

САЩ доставят на Украйна смъртоносно оръжия въпреки официалните уверения в обратното. Вашингтон вече е доставил на Киев около 200 снайпера, 400 автомата, около 200 ръчни гранатомета и боеприпаси, а доставките са направени през България. В момента в българското предприятие „Вазовски машиностроителни заводи“ в град Сопот се произвеждат гранатомети, които ще бъдат внесени в Украйна, съобщава РИА Новости, цитирана от Фокус. 

В продължение на поне 20 години България е използвана при различни оръжейни сделки, които трябва да останат в тайна, коментира Александър Хроленко пред руската агенция. 

Директните доставки на смъртоносно оръжие от САЩ за Украйна биха нарушили постигнатите в Минск споразумения и със сигурност няма да останат незабелязани. От друга страна, България е член на НАТО и подобен товар не предизвиква никакво подозрение. От България за Украйна пък оръжията може да бъдат транспортирани, като бъдат представени за резервни авточасти, коментира Хроленко. 

По този начин Украйна вече е получила 200 снайпера, 400 автомата, около 200 ръчни гранатомета, както и боеприпаси. Съобщенията, които се появиха в пресата, за доставката на бойни пехотни машини „Мардер“ и минохвъргачки „Тунджа“ от България за Украйна засега не са потвърдени, отбелязва Хроленко. 

На 28 септември 2015 година украинският вътрешен министър Арсен Аваков обяви, че Украйна е получила ново оръжие – едрокалибрени снайпери Barrett М107А1 с прицели Leupold MR4 4-5-14. Скоро на въоръжение пък трябва да постъпи реактивна противотанкова граната DRTG-73. 
В момента оръжията, Аваков споменава и тандемен гранатомет DRTG-73 за еднократна употреба с тандемна граната TG-73, се произвеждат в българското предприятие „Вазовски машиностроителни заводи“ в град Сопот, откъдето оръжията заминават за Украйна заедно с американските оръжия, съобщава още Хроленко.