БСП поиска извънредно заседание КСНС заради бежанците

 

beganziВ деловодството на НС сме внесли проект за решение за свикване на извънредно заседание КСНС и разглеждане на политиката на Р България спрямо масовото преселение на бежанци и мигранти. Това се посочва в декларация от името на ПГ на БСП, прочетена от парламентарната трибуна от заместник-председателя на групата Атанас Мерджанов, предадеАгенция „Фокус”.

От партията настояват с изпълнение на приетата позиция да бъде натоварен министър-председателят Бойко Борисов, а не ресорните вицепремиери. Мерджанов обясни, че ако бъдат изпълнени исканията им, ще управляващите ще могат да разчитат на подкрепата на опозицията. „Отхвърлете ги и ще носите отговорност, твърде тежка за хлабавата конструкция на многоъгълната ви коалиция.”, предупреди той.

В декларацията на БСП отново се припомня за вчерашната неяснота за т.нар. „горещи точки”. Мерджанов определи случилото се като недопустимо, тъй като цялото българско общество е било изправено на нокти и поставено под стрес заради некомптентните, неразбираеми и разнопосочни изявления на българските власти. „В момент, в който цяла Европа се тресе заради проблема бежанците, когато съгражданите ни са основателно притеснени, българското правителство се държи неадекватно и е на път да предизвиква паника. Няма нищо по-опасно от паниката в момент на криза”, подчерта заместник-председателя на парламентарната група.

Той припомни, че за бежанската криза от БСП предупреждават от началото на годината, а още през август председателя им Михаил Миков е поискал извънредно заседание на парламента по въпросите на бежанците и каналджийството, което е било отхвърлено. „Десетки пъти се обърнахме публично към президента с молба и настояване да свика КСНС да излезем с ясна, национална позиция, която да защитаваме. Той ни отговори надменно, че такъв съвет вече се е състоял през 2013 година. Има ли сме позиция по въпроса”, обобщи Мерджанов и попита ако сме имали позиция, защо само преди месец отговорните фактори от Борисов до Бъчварова през Кунева са твърдели, че няма нищо страшно, а България е остров на стабилност. „На 25 август на съвещание при Борисов Бъчварова триумфално обяви, че няма риск от бежански апокалипсис. Месец по-късно Борисов заявява, че има опасност да дойдат милиони. Това са два примера за абсолютно безотговорно поведение от страна на тези, които са призвани да ни преведат през кризата”, посочи Атанас Мерджанов.

Според БСП е необходимо аргументирано да се заявят пет неща, а именно, че България може и ще приеме точно определен брой бежанци за определен период от време, бежанците извън определената бройка не се допускат; Българското общество не трябва да се притеснява за своя бит, сигурност и култура, защото държавата гарантира, че броя, настаняването и интеграцията на бежанците ще е съобразно с реалностите в България и трудностите на обикновените български граждани; няма да се толерира ксенофобски и расистки прояви, нито неспазване на законите на страната; границата ни ще се охранява така, че България да може да контролира притока на бежанци с оглед осигуряване спазването на горните принципи.

„Това е изписано в позиция на НС на БСП от 2013 година, декември. Тогава бяхме в управлението, днес ме в опозиция, но разбираме, че проблема е по-важен от моментния управленския формат. Крайно време е днешното мнозинство да го разбере. БСП е готова да съдейства за приемане на национална отговорна политика, но се противопоставя на разбирането, че нечии големи началници ще решават проблемите вместо нас”, уточни Мерджанов и поясни, че сме станали свидетели на отношението им давайки за пример, че Ангела Меркел едва вчера е научила, че България граничи с Турция и ни определи статут на „гореща точка”. „Бил ли помолил Борисов за този статут или не, не се разбра, българският парламент и общество свикнаха да научават за тези подробности от чужбина. Пентагона ни съобщава колко танка има в България, а Меркел ни казва дали сме гореща точка. Ние имаме ли правителство или нямаме?”, запита Атанас Мерджанов. „Докато се чудим колко да са прокурорите във ВСС и кое е исторически компромис, няма ли да станем жертви на историята?”, попита той и изтъкна, че тук не става дума за нещо по-малко от процеси, които да променят България и Европа за десетилетия напред. Според него няма място за паника, няма време за лутане, нямаме и нужда от извинения за неадекватност. „Бъглария има нужда от единна позиция. Говорите за консенсус, а отхвърляте призива ни разбрителство. БСП отново повтаря изискванията си от преди месеци президента да свика КСНС”, каза още той.