Съюзите на резервистите на България и Италия подписаха споразумение за сътрудничество

 

Спирдон Спирдонов

italia 031215В централата на СОСЗР – Дом на загиналите във войните за България, вчера се проведоха две значими събития. Подписано бе споразумение за сътрудничество от председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов и президента на Съюза на офицерите от резерва в Италия генерал от резерва Роко Памунци, който бе представен от неговия заместник и вицепрезидент на СИОР адмирал от резерва Джузепе Имбалцано.

Второто събитие бе учредяването на секция на италианския съюз в България. Негов президент е генерал от резерва Джан Франко Вака, вицепрезидент - генерал от резерва Антонио Трогу и секретар - лейтенант от резерва Джузепо Дакуано. И тримата живеят в София. Заедно с тях бе и капитан от резерва Александро Ветори от италианската делегация в СИОР.

След един месец нашата организация става на 90 години, каза адмирал от резерва Имбалцано. Преди известно време, допълни той, приехме нов устав, на основата на който можем да работим по-адекватно в съвременната среда за сигурност и да разширяваме нашето присъствие в други страни, както в България, например.

Със споразумението потвърждаваме нашето дългогодишно сътрудничество, посочи генерал-лейтенант от запаса Топалов. Според него този документ ще ни даде възможност за насърчаване на социалните, културните и спортните контакти между двете организации. Специално внимание бе обърнато на натрупания опит в организирането и участието във военно-спортни състезания.  

Посланикът на Италия у нас Негово превъзходителство Марко Контичели приветства подписването на споразумението и изрази удовлетворение от сътрудничеството между двете организации. Той връчи почетни карти за членство в българския клон на италианския съюз на генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, на президента на СИОР подполковник от резерва Димитър Попов и на председателя на Клуба за международни бизнесвръзки на СОСЗР старши лейтенант от резерва Владимир Томов, който има сериозен принос за реализиране на инициативата.

В събитието се включиха още заместник-председателят на СОСЗР полковник от резерва Чавдар Петров, вицепрезидентът на СИОР за България полковник от запаса Атанаско Стефанов, подполковник от резерва Манол Тенчев от дирекция „Социална политика” на МО, председателят на Асоциацията на военните разузнавачи полковник от запаса Чавдар Борачев, секретарят на Контролната комисия на СОСЗР полковник от запаса Кирил Парапанов, делегацията на Албания в СИОР, генерали и офицери от екипа на българското президентство на СИОР и от структурите на СОСЗР. Гостите и българските им домакини посетиха заедно италианското военно гробище в София.

italia2 031215

(На снимката: Посланикът на Италия у нас Негово превъзходителство Марко Контичели връчва почетна членска карта на генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председател на СОСЗР. Снимка Димитър Бебенов.)