Деца в Шумен рецитират възрожденска поезия

За първа година Националният съвет на Отечествения съюз, в лицето и на председателя Симеон Симеонов, се включи като съорганизатор на патриотичната инициатива.

Мая Господинова

1 301118На 24  ноември  в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” в гр. Шумен се проведе конкурс за деца и младежи до 18 години „Аз рецитирам възрожденска поезия” – Шумен, 2018 г. Събитието се организира за пета поредна година от НЧ „Пробуда – 1958”, Шумен и Къща музей „Панайот Волов” при Регионалния исторически музей в Шумен. За първа година Националният съвет на Отечествения съюз, в лицето и на председателя Симеон Симеонов се включва като съорганизатор на патриотичната инициатива. С подкрепата и с цел популяризиране в по-широк мащаб, конкурсът от общински, прерастна в регионален за Североизточна Бългаия /за цялото Лудогорие/. Организацията на регионално ниво се осъществи чрез структорите на Отечествения съюз от областите Шумен, Разград и Търговище.

Водещият на събитието Цанко Цанев – областен координатор на Отечествения съюз, представи пред участниците инициативата, като събитие с висок патриотичен заряд. Подчерта смисъла за продължаване на възрожденските традиции  сред младото поколение.

Рецитаторският конкурс през 2018 г. е една от проявите за отбелязване на 75 годишнината на Отечествения съюз/фронт и 60-годишнината от основаване на Народното Читалище „Пробуда-1958” в града. Конкурсът ознаменува и националните кръгли годишнини: 170 години от рождението на Христо Ботев и 140 от рождението на Пейо Яворов.

Мероприятието е резултат от съвместните дейности между Националния съвет на Отечествения съюз и НЧ „Пробеда – 1958”, Шумен в посока патриотичното възпитание и утвърждаване на българското самосъзнание на населението и особено на младите хора в район сложен в етническо отношение.

Поздравления към участниците отправиха Симеон Симеонов – председател на Отечествения съюз и Златина Петрова - председател на НЧ „Пробуда – 1958”. Поздравителни адреси до младите таланти от Любомир Христов - кмет на Община Шумен и от Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели прочете д-р Мая Господинова – общински председател на Отечествен съюз в Шумен и организатор читалищни дейности.

Джуни Александрова – председател на журито, заслужил артист, знаково име в поднасяне на патриотичното художествено слово и Трифон Митев - председател на Литературния клуб към Отечествения съюз, в качеството си на зам. председател на журито, съставено от педагози и литератори се оказаха затруднени в крайното класиране на изпълнителите. Рекордният брой участници – 186, рецитираха пламенно патриотично, с искри в очите стихове на Добри Чинтулов, Петко Р. Славейков, Иван Вазов, Христо Ботев, Константин Величков, Стоян Дринов, Пейо Яворов и други наши възрожденци. Участници от детски градини, начални и средни училища, читалища напълниха двете зали на Регионалната библиотека. Най-малките рецитатори на 3, 4 и 5 години, развълнуваха публиката със своите пламенни изпълнения - „Хаджи Димитър”, „Моята молитва”, „Обесването на Васил Левски”и др. от Христо Ботев. Рецитал по „Епопея на забравените”, поднесен от СУ „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Смядово, поетична композиция „Заклевам те, Българийо!” - СУ „Черноризец Храбър”, гр. Велики Преслав, музикално поетичните композиции „”Ка̀панчета с възрожденски дух” - НЧ „Искра - 1893”, с. Паламарца, общ. Попово  и „Чети, Азбукарче!” – Детска театрална студия „Роли Дроли” – Разград вдигнаха на крака публиката. Емоционално – родолюбиво чувство завладя всички присъстващи.

Кулминация на събитието бе рецитал на Джуни Александрова по стихове на Христо Ботев. Нейното пожелание към децата бе, да рецитират възрожденските поети, да поемат дъха на Отечеството чрез техните стихове.

2 301118

3 301118

4 301118

5 301118

6 301118

7 301118

8 301118

9 301118