Печат
Категория: В страната
Посещения: 1403

Творческа вечер на Тодор Коруев

Ofmedia.bg

koruev 021215На 7 декември от 18 ч. в Националния клуб на БСП на ул. „Позиатно” №20 в София ще се проведе творческа вечер на Тодор Коруев. Носителят на наградата на НС на БСП за политическа публицистика и журналистика „Георги Кирков – Майстора” за 2015 г. Тодор Коруев е известно име в българската журналистика, работил е във „Вечерни новини”, „Работническо дело” и „Дума”. Бил е кореспондент в Прага и Москва, дълги години е първи заместник-главен редактор на „Дума”- до рамото на Стефан Продев.

От 2007 г. е редактор в издателство „Захарий Стоянов”, а от една година списва и вестник „Тракия”. Автор е на книгите „Момчилград.Летописи”- първата краеведческа книга за Източните Родопи (1977), „Горещи думи” (2005) – интервюта с писатели, „Тодор Генов. Литературна анкета” (2007), „Горещи думи 2” (2009), „Овньо льо вакал, каматан… Жалба по славното родопско овчарство” (2011), „Животописи” (2014) – събрано от статиите и есетата в „Дума”, и „Разбойничеството. Истории с хайти в Златоградско” (2015).

От неговото перо са излезли сценарии за телевизионни и документални филми, публицистични статии, портрети, очерци, рецензии и бележки в централния и литературния печат. Носител на Голямата награда на СБЖ за 2005 г.- за цялостен принос, носител два пъти на „Златното перо” на СБЖ и на „Златното перо” на Съюза на преводачите, наградата за публицистика „Кирил Маджаров”, наградата на вестник „Дума” за цялостен принос, наградата на Съюза на българските писатели за народопсихология (2012), Националната литературна награда за белетристика „Николай Хайтов” (2012) и Националната награда за публицистика „Богомил Нонев” и др.